Hlavní obsah

Navalnyj představuje pro Kreml skutečnou hrozbu

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Otrava Navalného může souviset s protikorupčním vyšetřováním v Tomsku nebo ji spáchal někdo z bezpečnostního aparátu, aby potěšil Vladimira Putina, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy britský expert na Rusko Mark Galeotti.

Článek

Otrava Alexeje Navalného - pokud se potvrdí - přichází ve chvíli, kdy se Evropa zabývá situací v Minsku. Myslíte si, že se pachatelé snažili využít příležitosti, kdy je pozornost světa upřena jinam?

Ano, částečně to tak být mohlo, ale myslím, že v tom hrál větší roli jeho návrat ze Sibiře. Na ruském dálném východě právě probíhají poměrně mohutné protesty, zvláště v Chabarovsku. Protesty tedy v tuto chvíli narůstají v Bělorusku i na východě Ruska a oni nechtěli, aby Navalnyj tyto věci přenesl k jejich vůdci.

Navalného v minulosti ruské úřady opakovaně zatkly a uvěznily. Jak velký problém nyní pro Kreml představuje?

Hrozba pro Kreml není v tom, že by on sám mohl svrhnout Putina. Přesto je ale klíčovou postavou, a to ze dvou důvodů. Prvním je ten, že on se opravdu soustřeďuje na problém korupce, což je jedno z nejslabších míst Kremlu. Nezáleží na tom, jestli jste chudý či bohatý, z města nebo vesnice, vždy ale máte nějakou zkušenost s korupcí z oficiálních míst. A víte, že Putin tento zkorumpovaný systém řídí.

Kdo je Mark Galeotti

V Londýně působící historik, spisovatel a odborník na Rusko je ředitelem poradenské společnosti Mayak Intelligence, působí také jako analytik firmy Wikistrat. V minulosti působil na moskevské vysoké škole MGIMO i na Univerzitě Karlově. O Rusku napsal řadu knih, poslední z nich je letos vydaná Krátká historie Ruska.

Druhým důvodem je fakt, že se Navalnyj snaží vybudovat celostátní hnutí. On politickou stranu vybudovat nemůže, protože kdykoliv se snažil ji zaregistrovat, odmítli ho. To, že se ale snaží vytvořit z převážně moskevských protestů celonárodní hnutí, je pro Kreml skutečnou hrozbou.

Způsob otravy - pokud se tedy potvrdí - připomíná jiné vraždy z minulosti, například Alexandra Litviněnka. Dovedete si představit, že by to mohl spáchat někdo jiný než nějaká složka ruských tajných služeb?

Ruský systém nefunguje tak, že by vždy Vladimir Putin dával velmi konkrétní instrukce, co si přeje. Někdy jsou poněkud mlhavé a člověk může číst mezi řádky a odhadovat, co chce. Roli by mohly hrát lokální zájmy v Tomsku, kde víme, že se Navalnyj zapojil do antikorupčního vyšetřování. Mohli si říci: „Musíme ho umlčet.“

Nebo to mohl být někdo z bezpečnostního aparátu, kdo si myslel, že by to Putina potěšilo. To je také jedna z taktik ruského systému - víme, že umí zabíjet, ale také nechávat ostatní, aby zabíjeli v jeho jménu.

Foto: Profimedia.cz

Mark Galeotti v minulosti působil i na Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

Mají ruské tajné služby nějakou míru autonomie nebo musí každou takovou operaci schvalovat Kreml?

Upřímně řečeno, čekal bych, že k odstranění Navalného by nějaké povolení z vysokých míst bylo potřeba. Je ale pravda, že ruský systém funguje tak, že lidé mají jistou svobodu jednat tak, jak by si přál Vladimir Putin. Z pohledu Kremlu je to tak, že pokud jednáte správně, čeká vás odměna, pokud špatně, budete potrestán.

Navalnyj organizoval mnohé demonstrace a bojuje proti korupci, jak moc je ale oblíbený mezi obyčejnými Rusy? A může útok na něj vyvolat v zemi nějaké větší protesty?

Nemyslím. Navalnyj sám o sobě příliš oblíbený není, nemá přístup do televize a drží se jen na sociálních médiích. Celonárodní protesty, myslím, neuvidíme, a to ani v případě, kdyby zemřel. Jeho opravdová síla je v natáčení videí o státní korupci - například to o bývalém premiérovi Medveděvovi mělo obrovskou sledovanost. Není to tedy o oblibě Navalného, ale spíše o zájmu o korupční kauzy, na něž upozorňuje.

Ať už byl Navalnyj otrávený nebo ne, část populace si bude v každém případě myslet, že ano, a další část to automaticky odmítne. Bude velmi těžké se dozvědět pravdu, protože Kreml zajistí, aby nemocnice dodala jen ty informace, které si přejí. Nějaké protesty možná uvidíme, nebudou ale příliš rozsáhlé.

Reklama

Doporučované