Hlavní obsah

Navalnyj: Putin je vrah. Za mou otravou bezpochyby stojí on

Vím, kdo mě chtěl zabít, znám jejich jména a mám i jejich fotografie, tvrdí na videu Alexej Navalnyj, které už v Rusku viděly milióny lidíVideo: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

aktualizováno •

Pár hodin po odhalení detailů kauzy otravy Putinova kritika Alexeje Navalného on sám vystoupil v rozhovoru na CNN. Podle něj v plánech na jeho zavraždění stoprocentně figuroval i ruský prezident osobně.

Článek

„Včerejšek, kdy byl vražedný tým konfrontován s výsledky vyšetřování, byl skvělý. Skvělá práce. Bylo to až trochu humorné, ale musíme pamatovat na to, že jde o chladnokrevné a nebezpečné vrahy,“ začal svůj part v rozhovoru s Christiane Amanpourovou ze CNN dnes už z otravy Novičokem zotavený Alexej Navalnyj. Ten mimo jiné přímo obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina nejen ze zosnování pokusu o vraždu, ale také ze zavinění špatné sociální situace v Rusku.

„Jsem si naprosto jist, že Putin o tom věděl,“ řekl v úterý Navalnyj na CNN. „Operace vyžadující takové dovednosti a takovou dobu nemůže fungovat bez rozhodnutí šéfa (ruské bezpečnostní služby) FSB, pana Bortnikova. A nikdy by si to netroufal bez přímého rozkazu prezidenta Putina.“ I přes zjevné osobní nebezpečí ale Putinův kritik a opoziční lídr na Rusko nechce zanevřít.

„Nemyslím si, že bych se měl dočkat takového privilegia, abych se mohl cítit bezpečně v Rusku. Ale vrátit se musím, protože nechci, aby tyhle skupiny zabijáků na území Ruska existovaly. Nechci, aby Putin vládl Rusku, nechci, aby byl jeho prezident. On lidi vraždí, je důvodem, proč celá země degraduje, proč jsou lidé tak chudí. Celý tenhle degradační systém, bohužel i pro mě, systém vraždění lidí – on je toho příčina. Chci se vrátit a změnit to.“

Navalnyj tímto reagoval na poslední vyšetřovací zprávu skupiny Bellingcat, která přinesla rekonstrukci jeho otravy a detaily o pachatelích.

Navalnému se přitížilo během čtyřhodinového letu 20. srpna z Tomsku do Moskvy. Kapitán letadla po žádostech o lékařskou pomoc odklonil směr letu na město Omsk. Později vyšlo najevo, že byl vůdce ruské opozice otráven Novičokem.

Podrobnosti z vyšetřování se dočtete v textu:

Pátrání Bellingcatu jsou založena především na analýze telefonních dat. Navalného sibiřský let v srpnu 2020 dle zjištění doprovázely dva týmy složené z pěti nebo šesti agentů, telefonní hovory pak vystopovaly přítomnost dvou specialistů na toxiny a nervové jedy.

„Myslím, že pokus o otravu Navalného představuje novou a krvavější etapu v útlaku ze strany Kremlu,“ píše na Twitteru analytik Mark Galeotti z think-tanku Mayak Intelligence, který se na Rusko dlouhodobě specializuje. Kreml již dříve jakoukoli účast na otravě Navalného popřel.

Evropská unie od té doby uvalila sankce na několik vysokých úředníků, včetně Bortnikova, kterého označila za „odpovědného za poskytování podpory osobám, které provedly nebo byly zapojeny do otravy“ Navalného. Vyšetřování Bellingcatu také odhalilo, že tým FSB sledoval i Navalného na více než 30 cestách do Moskvy a z ní od roku 2017. Poslední tři roky byla pod drobnohledem agentů i celá jeho rodina.

Reklama

Doporučované