Hlavní obsah

Navalnyj se v neděli vrací do Ruska, hrozbě vězením navzdory

Foto: Profimedia.cz

Úmysl vrátit se do Ruska Alexej Navalnyj oznámil ve videu na Instagramu.

Reklama

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj oznámil, že se v neděli vrátí do Ruska. Jeden z nejznámějších kritiků Kremlu je v současné době v Německu, kde se od srpna loňského roku zotavuje z pokusu o otravu.

Článek

Na svém instagramovém účtu Navalnyj napsal, že se už pravděpodobně zcela uzdravil a je podle něj čas k návratu domů, píše agentura Reuters s tím, že v Rusku ho čeká několik právních hrozeb.

„Otázka – vrátit se, či nikoliv – přede mnou nikdy nebyla. Jednoduše z toho důvodu, že jsem neodjel. Skončil jsem v Německu… z jediné příčiny: protože se mě snažili zabít,“ napsal Navalnyj na svém Instagramu. „Přežil jsem. A teď Putin, který vydal rozkaz k mé vraždě, křičí na celý svůj bunkr a velí svým sluhům, aby udělali vše, abych se nevrátil. Sluhové jednají jako obvykle: vymýšlejí pro mě nová trestní řízení,“ dodal.

Do Moskvy se plánuje vrátit v neděli 17. ledna s ruskou nízkonákladovou leteckou společností Pobeda. Kreml již dříve prohlásil, že se může do Ruska kdykoli vrátit, před dvěma dny ale ruská vězeňská služba FSIN požádala soud, aby mu změnil podmíněný trest na nepodmíněný.

O tom Navalnyj na Twitteru informoval v úterý. Připomněl přitom, že podmíněný trest si již odpykal. FSIN koncem prosince pohrozila Navalnému změnou podmíněného trestu na nepodmíněný, pokud se nedostaví do Moskvy ke kontrole.

Téměř současně ruská kriminální ústředna otevřela vůči Navalnému a jeho spolupracovníkům nový případ kvůli podezření, že se dopustili podvodu.

Navalného mluvčí prohlásila, že se mu úřady snaží zabránit v návratu do vlasti. Navalnyj byl v Rusku dvakrát podmíněně odsouzen. Kritik Kremlu tvrdí, že ho politici pronásledují a že byl odsouzen jen proto, aby nesměl kandidovat proti Putinovi na prezidenta, a že jej Evropský soud pro lidská práva očistil.

Na konci prosince ruská policie provedla razii v bytě Navalného spolupracovnice Ljubov Sobolové, která se pokoušela dozvonit do bytu člena ruské tajné služby FSB Konstantina Kudrjavceva. Ten se podle Navalného a jeho spolupracovníků zúčastnil operace, jejímž cílem bylo Navalného coby kritika Kremlu otrávit.

Televize CNN citovala ze záznamu telefonátu, který jí poskytl Navalného tým a na němž Kudrjavcev v domnění, že hovoří s vysokým činitelem ruské bezpečnostní rady, mimo jiné uvedl, že toxická látka novičok byla Navalnému nastražena do spodního prádla. FSB záznam označila za podvrh. Po celodenním výslechu vyšetřovací výbor nařídil Navalného spolupracovnici na 48 hodin zadržet, později byla z vazby propuštěna.

Nedávné společné pátrání serverů The Insider a Bellingcat, německého časopisu Der Spiegel a televize CNN za účasti Navalného a jeho Fondu boje proti korupci (FBK) vedlo k odhalení identity osmi předpokládaných pachatelů opozičníkovy otravy. Jsou podle zmíněných médií spjati s ústavem kriminalistiky FSB, údajně řídícím tajnou laboratoř vyrábějící už od sovětských dob otravné látky.

Uvedený tým údajně už přinejmenším od začátku roku 2017 sledoval Navalného rodinu i jeho samého na cestách. Jeden z členů týmu se shodou okolností zapsal do stejného ubytovacího zařízení, které použil Navalnyj. Ten poprvé pohovořil o dvou případech, které mohly být předchozími pokusy o otravu. Jednou, letos v létě v Kaliningradu, se cítila přiotrávena Navalného manželka Julija.

Navalnyj letos v srpnu zkolaboval na palubě letounu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Stroj nouzově přistál v Omsku, kde byl hospitalizován, než úřady povolily příbuzným přepravit jej do Berlína, kde se z otravy vyléčil. Podle německé armádní laboratoře byl Navalnyj otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru dospěla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Ruské úřady kategoricky odmítají podíl na otrávení Navalného a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli otravě uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními sankcemi.

Reklama

Doporučované