Hlavní obsah

Navalnyj vyzval Rusy k protestům. Režim prezidenta Putina je postavený na korupci, řekl

Opoziční politik Navalnyj byl ruskou ústřední volební komisí vyloučen z účasti na prezidentských volbáchVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Demonstrace se budou konat v neděli ve více než stovce ruských měst.

Článek

Nejvýraznější tvář ruské opozice Alexej Navalnyj v sobotu prohlásil, že režim prezidenta Vladimira Putina je postavený na korupci. Vyzval také Kreml, aby napravil otřesné vztahy se Západem. Uvedl to v exkluzivním rozhovoru pro zpravodajskou stanici CNN.

„Podle oficiálních dat je přes dvacet procent ruské populace pod hranicí chudoby. A lidé si to dávají dohromady. Proč jsme tak chudí? Protože tolik kradou,“ dodal Navalnyj s odkazem na ruskou vládnoucí elitu a varoval tak před rostoucí netrpělivostí k politické změně. Uvedl, že je Vladimir Putin v prezidentském úřadu už 18 let a lidé tomu podle něj nebudou další dlouhé roky jen odevzdaně přihlížet.

Kreml veškerá obvinění o masivní korupci odmítl a označil Navalného za nebezpečnou eminenci, jejíž výzvy po protestech mohou Rusko uvrhnout do chaosu.

V neděli bude Alexej Navalnyj organizovat rozsáhlou demonstraci ve více než stovce měst po celém Rusku. Zúčastnit se jí mají tisíce jeho příznivců. Nejvíce ruské občany nabádal k připojení v Moskvě a Petrohradu – tam totiž ruské úřady zakázaly svolávat veřejná shromáždění úplně.

41letý politik byl v prosinci loňského roku ruskou ústřední volební komisí vyloučen z nadcházejících prezidentských voleb. Ty se mají v zemi konat 18. března. Jako důvod komise uvedla Navalného trestní minulost. Odsouzen byl v minulosti celkem třikrát, nejčastěji za organizování nepovolených demonstrací.

Reklama

Doporučované