Hlavní obsah

Návod, jak nosit roušky v létě. Od města k městu to bude jiné

Foto: Pixabay

Povinnost nosit roušky definitivně skončí 1. července. Nasadit je ale budou muset lidé v místech s vyšším rizikem nákazy koronavirem.

Reklama

aktualizováno •

Od povinností k doporučením, od plošných nařízení k lokálním. Tak by se dala shrnout aktuální filozofie boje proti koronaviru. Flexibilita se čeká i v přístupu k nošení roušek.

Článek

Česko se po několika měsících strávených v sevření protiepidemických pravidel může opět volněji nadechnout. Brzy už i zcela bez látky zakrývající nos a ústa.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová a epidemiolog Rastislav Maďar ve čtvrtek načrtli další strategii pro udržení optimistického vývoje okolo nového koronaviru.

Směřování je jasné - denní nárůst nakažených se daří držet na nízké úrovni, některé lokality už týdny neohlásily žádný nový případ - není proto nutné dál držet plošná opatření, ale spíš apelovat na individuální odpovědnosti a zacílit tam, kde problém přetrvává.

S prvním červencem proto definitivně padne nutnost nosit roušku ve veřejné dopravě, v obchodech a v dalších vnitřních prostorách. Zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru bude dál povinné jen v místech s vyšším výskytem nemoci.

Pokud by uvolnění platilo už dnes, roušky by nemuseli v obchodě mít třeba obyvatelé Českých Budějovic, ale Pražané ano.

V regionech s vyšším výskytem nemoci by mohlo být zakrytí nosu a úst povinné také při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka. Roušky se tam budou muset nosit i v kinech, divadlech a jiných kulturních a sportovních akcích.

„Situace je klidná, ale v některých lokalitách nové případy stále přibývají. V Praze je to 15 až 20 denně. Riziko tak stále existuje a Praha je jednoznačně místem, kde dochází ke komunitnímu šíření. V každé městské části se vyskytují nové případy. Nosit roušky v MHD proto považujeme za velmi účelné,“ uvedl ministr. Pokud se v metropoli situace uklidní, i tady opatření padne.

Kde však hranice pro stanovení rizikové a tedy automaticky i „zarouškované“ oblasti bude?

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nejde o jediný údaj, ale spíš spektrum faktorů, které budou krajští hygienici zvažovat - podle dat, trendů vývoje nákazy nebo i znalosti místní situace.

„Rozhodovat budou na základě aktuální epidemiologické situace, velikosti ohniska a tak dále. Mohou mít různou velikost a různý potenciál,“ popsala epidemioložka.

Rouška v batohu

Kdy si roušku vzít alespoň do batohu pro případné použití, se lidé dozvědí například na webu ministerstva. Podle Rastislava Maďara může být veřejnosti k dispozici celá mapa s barevnou škálou podle daného rizika v jednotlivých lokalitách.

Když lidé pojedou na výlet z méně problematické oblasti do rizikové, nemusí ale automaticky očekávat, že tam budou mít roušku nasazenou 24 hodin denně.

„Roušky nebudou povinné ani ve vysoce rizikových oblastech za všech okolností a za všech situací. Rouška třeba bude v restauraci povinná jen pro obsluhu, pokud přistupuje k zákazníkům. Myslím, že se nikdo nemusí bát, že by roušky zůstaly tak, jak jsou teď. Tak to nejspíš nebude nikde,“ popsal epidemiolog Maďar.

Vše ale bude záviset na situaci a případném nařízení příslušných hygieniků, roušky proto minimálně ze zavazadel lidí cestujících po republice nezmizí.

„Musí to být ještě nějakou dobu flexibilní. Není nutné držet zkrátka celou zemi, ale nechceme pustit všechna opatření tam, kde ke komunitnímu šíření dochází. Roušky tedy zatím nemůžeme zcela odložit ale budeme je mít u sebe. Třeba i my Ostraváci, kteří máme blízko Karvinou… Péče o roušky se nakonec může hodit i na podzim, kdy možná opět vznikne silné doporučení je nosit alespoň v době nejhorší části sezony akutních respiračních nákaz,“ popsal Rastislav Maďar.

Reklama

Související témata:

Doporučované