Hlavní obsah

Návod, jak přežít přechod k lepší televizi. Otázky a odpovědi kolem DVB-T2

Rozhovor s publicistou Filipem Rožánkem o přechodu na novou technologii příjmu televizního vysílání.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko přechází na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí začne už za necelé dva měsíce.

Článek

Přechod ke kvalitnějšímu televiznímu vysílání bude stát české domácnosti 473 milionů korun. Ty zaplatí za pořízení set-top-boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu.

Průměrná cena nového televizoru, který je připravený na DVB-T2, je u obchodníka Alza.cz zhruba 11.000 korun. Set top box začíná na zhruba 500 korunách, dražší stojí několik tisíc korun.

Podle dostupných informací je dva měsíce před ostrým startem na přechod připraveno okolo 30 procent diváků. Z toho 21 procent má televizi s DVB-T2 tunerem a devět procent set-top-box. Celkem přijímá televizní signál terestricky 55 až 60 procent Čechů.

Připravili jsme pro vás vše, co ohledně přechodu na nový standard digitálního vysílání potřebujete vědět. Tady jsou základní otázky a odpovědi:

Koho se přechod týká?

Každého, kdo sleduje televizi přes anténu.

Koho se naopak netýká, kdo nemusí nic dělat?

Ti, kteří televizi sledují přes satelit nebo přes internet.

Proč se na DVB-T2 přechází?

Cílem je uvolnit frekvence pro pozemní vysílání ve prospěch rychlého mobilního internetu.

Kdy začne vypínání starého systému a kde?

Jako první se bude vypínat DVB-T vysílání v Praze, a to na konci listopadu. Postupně od ledna budou přibývat další lokality.

Jak dlouho bude trvat, než přejde na DVB-T2 celá republika?

Přechod musí být hotový do června 2020.

Kolik za přechod zaplatí lidé, kolik zaplatí stát?

Běžný set-top box s DVB-T2 stojí okolo pěti set korun. Přechod bude stát české domácnosti 473 milionů korun. Ty zaplatí za pořízení set-top-boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu.

Existuje místo, kam se obrátit, když něco není jasné?

Další informace nabízí oficiální web www.televizezadarmo.cz.

Na DVB-T2 přechází celá Evropa. Důvodem je nutnost uvolnit část vysílacího spektra pro rychlé mobilní sítě 5G. Nový standard DVB-T2 má na méně frekvencích umožnit vysílání více programů ve vyšší kvalitě zvuku i obrazu.

„Přechodu se diváci určitě nemusí bát. V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set-top box v ceně několika stovek korun. Na druhou stranu získají diváci více TV programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, když v úterý oznamoval spuštění státní kampaně k přechodu na DVB-T2. Stát za ní letos zaplatí 30 milionů korun, stejnou částku plánuje utratit i příští rok.

Ministerstvo zároveň pro vybraná zařízení sociálních služeb prostřednictvím krajů připravilo speciální dotační program, ve kterém je 20 milionů korun. V rámci programu bude například přispívat 1000 Kč na pořízení set-top boxu, 3000 Kč na TV přijímač a 7000 Kč na nezbytnou úpravu společné antény.

Finanční podpora je podle předsedkyně rady Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové koncipována tak, že může přispět k zajištění TV vysílání rovněž prostřednictvím kabelové nebo satelitní platformy či IPTV.

Reklama

Související témata:

Doporučované