Hlavní obsah

Úřad vlády se zbaví mobilů od Huawei, přikázal Babiš. Techniku vymění i Ministerstvo průmyslu

Pořad Dobrý byznys: Spolupráce s Huawei je pro Pražský hrad důležitá.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) chystá na první polovinu ledna metodický pokyn pro úřady, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE. Agentuře ČTK to řekl mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) nařídil, aby se Úřad vlády ČR zbavil mobilů od čínské firmy Huawei. Stejně bude postupovat například Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Uvedli to dnes premiér a mluvčí MPO Milan Řepka. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. Společnost Huawei tvrzení NÚKIB popřela.

NÚKIB vydal v pondělí varování před používáním přístrojů a programů od Huawei a ZTE. Na první polovinu ledna chystá metodický pokyn pro úřady, jak postupovat. „Já jsem zjistil před několika měsíci, že máme na Úřadě vlády nějaké mobily od Huawei. Nevím, kde se tam vzaly. Zkrátka jsem nařídil, aby šly pryč,“ řekl dnes premiér Babiš ve Vídni, kde se účastní fóra Afrika-Evropa.

Také Ministerstvo průmyslu a obchodu v souvislosti s varováním NÚKIB stáhne všechna zařízení od Huawei používaná na úřadu. Vymění je za jiné značky.

Metodický pokyn k tomu, jak by měly postupovat úřady používající výrobky těchto společností, by uvítal například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Základní metodiku bychom chtěli vydat v první polovině ledna. Dodáváme však, že bude vycházet ze zákona o kybernetické bezpečnosti, který toto řeší,“ uvedl mluvčí NÚKIB Radek Holý. Doplnil, že pokyn bude univerzální – pro ministerstva, úřady i firmy.

Podle mluvčího NÚKIB úřad nyní bezpečnostní riziko pojmenoval a záleží na tom, jak se k tomu uživatelé výrobků těchto firem postaví. Týká se to i běžných uživatelů. „Je na tom jednotlivém uživateli, aby zvážil, jestli je to pro něj riziko, nebo ne. Nejedná se o žádný zákaz. Je to podobné, jako když hygienici vyhlásí hrozbu epidemie, to také nikdo nemá zákaz jít ven. Ale je tu nějaké zvýšené riziko a podle toho se chováte,“ uvedl mluvčí.

Firma Huawei v pondělí v prohlášení, které poskytla ČTK, kategoricky odmítla tvrzení, že představuje riziko pro národní bezpečnost. Vyzvala NÚKIB, aby místo špinění její reputace předložil fakta. Holý k tomu uvedl, že úřad ani jinou reakci neočekával, ale nemá důvod to nějak komentovat. I vzhledem k tomu, že dost argumentů je neveřejných.

Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě a největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Zařízení Huawei podle serveru Denik N používají kromě některých ministerstev také například Správa Pražského hradu, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Správa železniční dopravní cesty nebo společnost Lesy ČR.

Spolupráci s Huawei zakázaly či omezují i některé další země, obávají se toho, že výrobky společnosti v sobě mohou mít špionážní software. Firma se do potíží dostala už v roce 2012, kdy tajné služby pro americký Kongres uvedly, že čínské firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojené s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA. Od letoška mají v USA zakázáno používat techniku Huawei a ZTE státní úředníci a jejich přímí spolupracovníci. Zákaz přístupu Huawei do 5G mobilní sítě vydaly Nový Zéland, Austrálie či Japonsko, Británie Huawei pustí pouze do „okrajových“ částí sítě.

Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V ČR má společnost velké plány. Do roku 2022 firma hodlá v Česku investovat 360 milionů dolarů (8,64 miliardy Kč) a vytvořit nepřímo více než 4000 nových pracovních míst.

Reklama

Doporučované