Hlavní obsah

Návod, jak žádat o dávky v době koronavirové krize

Foto: Profimedia.cz

Pravidla pro vyplácení dávek se uvolní po dobu trvání nouzového stavu.

Reklama

Lidé, kteří do konce března pobírali přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči, nebudou muset v dalších čtvrtletích dokládat svůj nárok na dávku. Úřad jim automaticky přizná stejnou výši jako dosud.

Článek

Kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem schválila v úterý Sněmovna nová pravidla, kterými se musejí nově řídit úřady i občané v žádostech o vyplácení sociálních dávek.

Přechodné změny ve vyplácení příspěvků sociální podpory se týkají zvýšených příspěvků na péči, přídavků na dítě a příspěvku na bydlení, a to prozatím konkrétně v období od 1. dubna do 30. června 2020.

Co konkrétně to znamená pro všechny žadatele o tyto tři státní příspěvky?

Postup v žádosti o státní příspěvek

Žádosti o poskytování dávek státní sociální podpory vyřizují krajské pobočky Úřadu práce. Žádost se podávala osobně pomocí speciálního formuláře vypsaného Ministerstvem práce a sociálních věcí: https://www.mpsv.cz/formulare#statni-socialni-podpora.

Žadatelé museli pro účel žádosti navštívit osobně úřad práce v místě jejich trvalého pobytu. To se po dobu nouzového stavu mění - nově mohou lidé žádosti na nepojistné dávky posílat i elektronicky, bez zaručeného podpisu.

Úřad práce bude navíc rovnou vydávat oznámení nebo rozhodnutí ve věci.

Kterých žádostí se změna týká?

- příspěvek na bydlení,

- příspěvek na dítě,

- zvýšený příspěvek na péči (o osobu s fyzickým handicapem)

Každý, kdo v tomto období bude žádat o takový státní příspěvek, nemusí úřadu prokazovat svoje příjmy. Úřad automaticky prodlouží výši příspěvku, které vyplácel v prvních třech měsících roku 2020. Týká se to příspěvku na bydlení, zvýšeného příspěvku na péči a příspěvku na dítě (včetně příspěvku se zvýšenou výměrou).

Pozor - to však platí jen pro osoby, které už příspěvek pobíraly do 31. března. Na nové žadatele se změna nevztahuje.

Co když vám úřad do 31. března vyplácel příspěvek na dítě v základní výměře, ale v prvním čtvrtletí se příjmy změnily a dosáhnete na příspěvek se zvýšenou výměrou? Nebo u vás v prvním čtvrtletí letošního roku došlo ke zvýšení nebo snížení nákladů na bydlení?

Potvrzení o změnách příjmů budete moci posílat i dál. Úřad práce podle novely zohlední změny od měsíce, ve kterém se o nich dozví. Jde tu zejména o přídavek na dítě, na který má od dubna nárok kvůli zvýšení životního minima širší okruh rodin.

Úřad vám výši příspěvku podle nových údajů vyměří od měsíce, ve kterém se o změně příjmů nebo nákladů dozvěděl.

Navíc, pokud mimořádná opatření potrvají i v letošním červenci (takže v 3. čtvrtletí roku 2020), lidé pobírající dávku na bydlení anebo na dítě nebudou muset svoje příjmy a výdaje prokazovat i dál.

Lidé, kteří pobírají některé dávky, musejí úřadům práce podle nynějších pravidel dokládat své příjmy a další skutečnosti každé tři měsíce. V prvním čtvrtletí proto úřad vycházel z prokázaných příjmů a výdajů žadatelů z předchozího období - konce roku 2019.

Potřebné dokumenty musí žadatelé dodat za skončené čtvrtletí do konce prvního měsíce dalšího kvartálu. Kdyby v zemi nebyl nouzový stav, bylo by to pro všechny do konce dubna.

Pokud by to neudělali, vyplácení pomoci od státu se zastaví. Kdyby potvrzení neposkytli do konce daného čtvrtletí (teď tedy do konce června), o dávku přijdou. Podklady úředníci přezkoumávají a podle nich výši příspěvků či přídavku upraví.

Změna má úředníkům uvolnit ruce - budou mít na starosti vyplácení nových příspěvků na mzdy v rámci kurzarbeitu. Zmírnit by se měla i administrativní zátěž.

Schválený návrh musí ještě projít Senátem a musí ho podepsat prezident.

Reklama

Doporučované