Hlavní obsah

Návod, kdy můžete sportovat bez roušky. Na fotbálek zapomeňte

Foto: Profimedia.cz

Vláda od úterý uvolnila některá opatření.

Reklama

Vláda zmírnila opatření a povolila lidem individuálně sportovat bez roušky. I tak ale lidé musí mít občas roušku, jaké to jsou případy?

Článek

Vláda v pondělí večer zmírnila omezení pro individuální sporty. Lidé tak mohou od úterý na některá venkovní sportoviště, například na tenisové kurty. Lidé na kolech nebo běžci, pokud sportují v lese bez přítomnosti lidí, nemusejí mít roušky.

„Vláda rozhodla o tom, že od úterý se uvolňují aktivity rekreačního sportovního charakteru a otevírají se venkovní sportoviště. Nejedná se o kolektivní sporty, ale individuální sporty,“ řekl po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček. Jde tak například o tenis nebo golf, jízdu na kole či na bruslích nebo běhání.

Kolem nových opatření ale vyvstává celá řada otazníků ohledně toho, kdy přesně mají mít lidé při sportovních aktivitách roušku.

„Z logiky věci jsou zakázány sporty, kde se mohou lidé dotýkat například míče, takže míčové sporty, jako je volejbal nebo basketbal, by se hrát neměly. Tenis je ale v pořádku, golf taky, “ řekl Seznam Zprávám náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

V praxi to podle něj znamená, že se lidé mohou venku nově věnovat třeba tenisu, nohejbalu, golfu, jízdě na koni, bruslení či vodním sportům při omezení počtu dvou osob na hřišti.

Lidé podle něj mohou provozovat individuální sportovní aktivity, pokud by spolu chtěli například běžet dva lidé, tak mohou a nemusí mít roušku.

„Pokud spolu žijí nebo jsou jinak spjati, tak není nutné, aby měli roušky při běhání. Pokud ale jdou běhat dva lidé, kteří spolu nežijí, tak by roušky mít měli,“ vysvětlil Prymula.

Další problém nastává v případech, kdy lidé zaplaví veřejné parky. „Lidé by se v těchto parcích měli snažit držet od sebe odstup dva metry, nemusí mít roušku, ale důležité je udržet rozestupy,“ doplnil Prymula.

Podobná pravidla platí i při jízdě na kole nebo na kolečkových bruslích. „Lidé nemusí mít při jízdě na kole ochranu, ale je důležité, aby se při jízdě nedostali s nikým cizím do kontaktu. Pokud by třeba zastavili u chodníku, kde chodí lidé, měli by si vzít roušku, aby zabránili možné nákaze,“ vysvětlil.

Otazníky vyvstávají také při hraní fotbalu. „Fotbal je zakázán, ale pokud si jdou kopat dva lidé, tak mohou. Ale větší skupina, která spolu nežije, si jít kopat nemůže,“ vysvětlil náměstek.

Kromě toho od úterý opět fungují například kompostárny nebo sběrné dvory. Ve čtvrtek si všichni lidé budou moci nakoupit potřebné věci v železářství, hobbymarketech a stavebninách.

Jejich majitelé a provozovatelé ale budou muset dodržet přísná hygienická pravidla. Zákazníci budou muset ve frontách stát nejméně dva metry od sebe, musí zajistit, aby se dezinfikovala místa, kterých se lidé často dotýkají.

Reklama

Související témata:

Doporučované