Hlavní obsah

Návod městské firmy, jak získat levně plyn: Najmout si obchodníka, co doma platí málo

Reportéři Seznamu: S Radkem Nohlem o možných daňových únicích v Pražské plynárenské.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Policie prověřuje stamilionové obchody společnosti Pražská plynárenská. Firmy, kterou stoprocentně vlastní hlavní město. Stíhá už jednoho člověka za krácení daní se škodou 200 milionů. Na transakce společnosti přitom v té době dohlíželi politici hnutí ANO a brali za to milionové odměny.

Článek

Co přesně se v Pražské plynárenské odehrálo? „Jde o dva případy. První z nich je větší a týká se úniku na dani. Podle Specializovaného finančního úřadu jde o únik ve výši více než 200 milionů korun. Jedna osoba už byla obviněná. Podle informací, které jsem měl před několika dny, je ve vazbě,“ říká autor zjištění, redaktor Radek Nohl.

Ve stejném roce, tedy v roce 2015, se odehrál i druhý případ, který prošetřuje policie. „V tomto případě Pražská plynárenská zaplatila za dodávku plynu přes německou burzu více jak 77 milionů korun, daňový únik činí podle finančního úřadu zhruba 16 milionů korun,“ doplňuje Nohl.

Částka je tu sice nižší, ale z dokumentů, které specialisté na finance nashromáždili, vyznívá případ pro městskou společnost hůř. „Zjistili, že si Pražská plynárenská naprosto neprověřila člověka, se kterým následně obchodovala,“ cituje Nohl.

Jak se může firmě, která má management, kontrolní orgány, dlouhodobého ředitele, vůbec stát, že si neprověří, s kým provádí obří transakce?

„V dokumentech, které mám k dispozici, se uvádí, že konkrétní firmu doporučila Pražské plynárenské brokerská společnost, se kterou spolupracuje. Můžeme jen spekulovat, ale zdá se, že brokerům věřila Pražská plynárenská natolik, že jí pak u doporučené firmy stačilo, když jí jednatel poslal svoje dokumenty. Například cestovní pas. Jde o firmu člověka žijícího v Izraeli, takže přišlo také potvrzení, že má nějaké nemovitosti v Izraeli. A jako své reference uvedl, kolik platí za energie právě ve svém domě v Izraeli. K tomu samozřejmě finanční úřad ve svých závěrech poznamenal, že to vůbec nelze brát za jakoukoli referenci.“

Přesto to jednomu z manažerů Pražské plynárenské stačilo, aby vedení společnosti doporučil podepsání smluv. „Závažné je i to, že se tento manažer – a vlastně vůbec nikdo z Pražské plynárenské – s jednatelem té společnosti ani nesešel.“

Mohlo jít opravdu jen o nedopatření? „Specializovaný finanční úřad uvádí, že Pražská plynárenská buď věděla, nebo o tom měla vědět, že k nějakému daňovému úniku dochází. Ale vedení společnosti v současné době tvrdí, že i oni jsou oběti daného daňového úniku a že v těch případech figurují jako poškození.“

Kdo tedy firmu hlídal a neuhlídal? A proč v dozorčích radách platíme politiky, pokud neumí podobným triviálním přešlapům zabránit? Odpovědi v rozhovoru investigativní novinářky Sabiny Slonkové s Radkem Nohlem v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé druhé pondělí od 20:30 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 20. 5. 2019: Byt za pár let charity. Jak politici hlídali Pražskou plynárenskou. A trable vozíčkářů 30 let od pádu komunismu.Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované