Hlavní obsah

Návod pro vládu, jak zbrzdit epidemii. Musí to být přísnější opatření?

Foto: Profimedia.cz

Česko je pravděpodobně „nejzamořenější“ zemí koronavirem v Evropě a možná i na světě.

Reklama

Experti na epidemie a viry sdělili své názory, jak utlumit šíření koronaviru. Podle jedněch se má Česko rychle vydat cestou Izraele a přistoupit k opravdovému „lockdownu“, podle jiných stačí lépe vymáhat dosavadní omezení.

Článek

Premiér Andrej Babiš i ministr zdravotnictví Roman Prymula o víkendu pohrozili, že by vláda mohla sáhnout k ještě přísnějším opatřením proti šíření koronaviru, protože ta stávající lidé nedodržují. Znovu se hovoří o zavedení skutečného „lockdownu“, který by ještě více postihl ekonomiku.

Jak se na možné další omezení mezilidských kontaktů dívají odborníci? Na zpřísnění se všichni neshodují, podle některých by stačilo vymáhat dodržování toho, co už vláda doposud zakázala či omezila.

„Myslím si, že dosavadní opatření by mohla být dostatečná. Možná by mohly být uzavřeny ještě nějaké obchody, jinak už ale nějaký velký prostor ke zpřísňování není,“ řekl Seznam Zprávám imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

„Jedinou další věcí je zakázat lidem chodit na 14 dní do práce a ponechat jenom zaměstnání, bez kterých by nešlo fungovat. To už by ale bylo absolutně extrémní,“ dodal Hořejší.

Podobný názor má také Petr Smejkal, hlavní epidemiolog pražského ústavu IKEM.

V první řadě by se podle něj mělo zrušit množství výjimek v opatřeních, na které se lidé vymlouvají. Na stejný problém ostatně upozornil i premiér Babiš. „Opatření by měla být jednoduchá a jasná,“ zdůraznil Smejkal.

Zároveň by se mělo důsledně vynucovat dodržování stávajících opatření. „Připadá mi, že lidé na ně kašlou. Všude ve světě jsou postihy za nedodržování velmi přísné,“ poznamenal Smejkal.

Naopak jiní odborníci jsou přesvědčeni, že nezbývá nic jiného než společnost takříkajíc „zavřít“.

„Plně souhlasím s názorem, že nazrál čas na to, aby se na dva až tři týdny úplně utlumila ekonomika a maximálně se pokusilo utlumit kontakty mezi lidmi podobně jako v Izraeli, jinak už si nedovedu představit, že by nějaké jiné opatření mohlo přinést signifikantní význam a zlepšilo situaci,“ řekl přednosta Kliniky infekčních chorob brněnské fakultní nemocnice Petr Husa Českému rozhlasu.

Podle Husy je lockdown nevyhnutelný. „Čím déle se to bude oddalovat, tím více lidí bude infikovaných,“ uvedl a poukázal na rostoucí zastoupení nakažených při testování. Ve Fakultní nemocnici Brno za poslední tři dny tvořili pozitivní 40 až 50 procent, dříve to bylo 30 procent, což Husa označil za „velice alarmující“.

Pro další zpřísnění se vyjádřil i Marián Hajdúch z Univerzity Palackého, který vede laboratorní pracovní skupinu na Ministerstvu zdravotnictví. Podle něj už nemá cenu dál zvyšovat počet testů a rozšiřovat trasování. „Bez adekvátních opatření to nevyřešíme, virová nálož v populaci musí klesnout. Jinak to zcela ochromí zdravotnictví i ekonomiku,“ zdůraznil Hajdúch na Twitteru.

Babiš v neděli ve videu řekl, že pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru. Znovu vyzval, aby lidé omezení dodržovali. Končící ministr zdravotnictví Prymula také varoval před dalším zpřísněním opatření proti koronaviru, pokud se v nadcházejících dnech bude počet nakažených dál zvyšovat.

V pondělí Babiš nadhodil, že by se do testování na výskyt viru mohly zapojit firmy.

Reklama

Související témata:

Doporučované