Hlavní obsah

Návod pro školáky: Roušky raději s sebou

Foto: vlada.cz

Ministr školství Plaga přiznal, že školy mohou mít stále zmatek v opatřeních proti covid-19.

Reklama

Dva dny před začátkem školního roku stále není mnohým rodičům úplně jasné, jaké povinnosti jejich děti čekají. Hlavně jestli budou muset nosit roušky.

Článek

Žáci a studenti musejí od začátku školního roku počítat se zpřísněným hygienickým režimem. Podle manuálu, který pro školy vydalo Ministerstvo školství, zatím nemusí kvůli koronaviru nosit ve školách roušky.

Stále to platí i pro Prahu, která má v tzv. semaforu už oranžovou barvu a potýká se s méně kontrolovaným šířením nákazy. Roušky jsou ve školách v hlavním městě stále pouze doporučené.

Ministerský manuál například stanoví, jak se školy musejí vybavit hygienickými prostředky, jak si žáci mají po příchodu do školy umýt ruce, nebo jak mají učitelé postupovat, když budou mít u některého žáka podezření na výskyt covid-19.

Co se týče školních kroužků nebo družin, mohou být od úterý v provozu, ministerstvo ale doporučuje, aby se pokud možno nemísily skupiny dětí mezi sebou. Pokračovat mohou i hodiny plavání, přerušena není ani výuka na základních uměleckých školách.

Původně Ministerstvo zdravotnictví tento měsíc oznámilo, že roušky budou povinné ve vnitřních prostorách škol. Po zásahu premiéra Andreje Babiše ale návrh opatření zmírnilo. To dodnes vyvolává nejistotu, co vlastně platí.

„Rozhodně nebudu obhajovat, že by to bylo srozumitelné pro občany, prostě nebylo,“ řekl dnes ministr školství Robert Plaga v CNN Prima News.

Situaci komplikuje také fakt, že krajské hygienické stanice, jejichž postoj je pro školy v daném regionu směrodatný, nerozhodují jednoduše podle tříbarevného semaforu, ale vycházejí z podrobnější, desetistupňové škály. Příkladem je právě Praha, která je sice oranžová, pro roušky ale stále platí pouze „doporučení“.

Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Michala Černého školy nemohou čekat, zda hygienici svůj postoj nezpřísní bezprostředně před prvním dnem výuky, a proto už s povinnými rouškami v předstihu počítají. „Napsal jsem rodičům, ať dětem roušky dají, protože když je budou mít v tašce, nebo někde, tak se tím nic nezkazí,“ uvedl Černý.

Jednotliví ředitelé pražských škol přitom nepostupují stejně. Někteří nařídili například povinné roušky na společných chodbách a ve školní jídelně, jiní jsou zatím benevolentnější.

Ministr Plaga se v neděli znovu přimluvil, aby učitelé byli na žáky po jarní pauze v docházce shovívaví. „Věřím, že většina ředitelů chápe složitost situace a nebudou nějakým drakonickým způsobem trestat žáky za to, že tu máme covid-19,“ řekl.

Reklama

Doporučované