Hlavní obsah

Návrat další hvězdy. „Neúspěch v NHL mi otevřel oči, musím znovu tvrdě pracovat,“ řekl Kovář po podpisu v Plzni

Podívejte se na rozhovor s hokejistou Janem Kovářem po jeho prvním tréninku s týmem Plzně.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hokejový útočník Jan Kovář se po neúspěchu v Americe vrátil domů. Dnes přímo během tréninku podepsal smlouvu s Plzní, navzdory spoustě výrazně lepších nabídek ze zahraničí. „Mám smlouvu na měsíc, abych si nechal otevřená zadní vrátka. Vnitřně jsem ale nastavený tak, že bych tady chtěl zůstat až do konce sezony. Definitivně se rozhodnu po Vánocích,“ prohlásil Kovář. Nastoupit za Škodovku by poprvé měl už v pátek v Litvínově.

Článek

Průměrná, nezáživná, nudná...

Hokejová Tipsport extraliga poslední měsíc pod tíhou kritických slov reprezentačního trenéra Miloše Říhy schytávala tvrdé rány, o to více těší zprávy posledních dnů.

Do nejvyšší české soutěže se vracejí velká hokejová esa, dlouholeté stálice hokejové reprezentace. Za Kometu Brno dnes večer debutuje Tomáš Plekanec, už před týdnem přišel do Liberce Michal Birner. Ve středu oznámil podpis obránce Tomáše Kundrátka Třinec. A zdaleka to nekončí, dnes stvrdila podpisem smlouvy návrat domů další velká hvězda: někdejší útočník Magnitogorsku a dvojnásobný ruský šampion Jan Kovář.

A byl to vskutku zvláštní podpis. Osmadvacetiletý Jan Kovář kontrakt podepsal dopoledne přímo během tréninku, na střídačku s papíry a propiskou v ruce za ním na pár vteřin přiběhl sportovní manažer Tomáš Vlasák. Kovář vzápětí novinářům řekl: „Hodně se těším, zároveň mám z extraligy velký respekt. Vím, že se ode mě čeká, že budu posilou.“

Dlouholetý český reprezentant má za sebou emočně velmi náročné období. V Severní Americe až do konce víkendu čekal na to, zda dostane důvěru ve vysněné NHL. Když v létě podepsal s New York Islanders kontrakt na dva miliony dolarů, nikdo o jeho pozici v týmu nepochyboval. Jenže Kovář velmi rychle zjistil, jak drsná nejlepší liga na světě je. V Brooklynu nedostal prakticky vůbec žádnou šanci, odehrál jen čtyři přípravné zápasy se dvěma body a ještě před začátkem sezony s ním klub kontrakt zrušil.

O místo v NHL se ale český útočník rozhodl bojovat dál: Podpisem zkušebního kontraktu s farmou Bostonu Bruins dostal dost času i prostoru přesvědčit jiné. Ve farmářské AHL odehrál dvanáct zápasů s bilancí deseti bodů (4+6) a vysloužil si nejen pochvalu generálního manažera Bruins, ale také možnost dvakrát trénovat s hlavním týmem. Podpis smlouvy se zdál jako hotová věc, klub ale na poslední chvíli couvl a chce dát prostor vlastním draftovaným hráčům.

„Mám poslední dny shrnout v krátkosti? Bylo to na nic," poznamenal dneska Kovář. A z jeho hlasu bylo cítit, jak děsně jej promarněná příležitost štve.

Během pěti let v Rusku vydělal spoustu peněz a vypracoval se v jednu z hlavních hvězd KHL. Pravidelně se umisťoval mezi nejlepšími v kanadském bodování, Magnitogorsku jako klíčový hráč pomohl ke dvěma mistrovským titulům. Na NHL si věřil a přes léto si fyzicky sáhl na dno. Chtěl umlčet i ty kritiky, kteří mu vyčítali nadváhu. Shodil deset kilo a tvrdil, že je v nejlepší sportovní kondici, v jaké kdy byl.

„Těžko se mi o NHL mluví, nevyšlo to. To se stává nejen v hokeji, ale v každé práci. Člověk by chtěl a šanci nedostane. Je mi to hrozně líto, ale život není jen o pěkných momentech. Proto budu na Ameriku vzpomínat jenom v dobrém. Jestli můžu být na něco naštvaný, tak jen sám na sebe. Vlastně se dá říct, že mi to trošku otevřelo oči. Takže zpátky do práce...," řekl odhodlaně Kovář.

O tom, že se vrátí do Plzně, nebylo pochyb. Nabídky se mu hromadily na stole z předních ruských klubů, i ze Švýcarska. Kovář nakonec podepsal smlouvu tam, kde jako junior do extraligy nakoukl a odkud se vyšvihl k prestižnímu angažmá v Rusku. Smlouvu podepsal zatím jen na měsíc. Po Vánocích se rozhodne, zda v Česku sezonu i dohraje.

„Podepsal jsem jen na měsíc, abych měl trošku otevřená zadní vrátka. V hlavě jsem teď ale nastavený tak, že bych asi chtěl, abych mohl zůstat do konce sezony. Už v Americe jsem věděl, že jestli nedostanu smlouvu v NHL, začnu v Evropě hrát tady. Chtěl jsem se vrátit domů. Od začátku sezony prakticky nejsem členem žádného týmu, už jsem nechtěl sedět na kufrech a čekat, co bude. Plzni jsem navíc strašně vděčný, to ona mě posunula do Ruska," řekl Kovář.

„Měl jsem spousty nabídek a další nabídky pravděpodobně ještě přijdou, ale minimálně do Vánoc tady zůstanu. Odehraju pár zápasů a pak si sedneme s Martinem Strakou (majitel klubu). A rozlouskneme, co bude dál," dodal český útočník. Kovář před odchodem do Ruska odehrál v extralize 236 zápasů s bilancí 162 bodů (60+102), v Kontinentální hokejové lize dominoval a udržel si skvělý průměr bodu na zápas. Z Ruska odešel s vizitkou 285 zápasů v základní části a 286 bodů (97+189). K tomu přidal účast na pěti světových šampionátech a jedné olympiádě.

Plzeň tak získala obrovskou posilu. Kovář by měl v jejím dresu poprvé nastoupit v pátek večer v Litvínově. „Hodně se na to těším. Shodou okolností jsem zrovna tam odehrál svůj první zápas za Plzeň, tenkrát jsme vyhráli. Litvínov je takový ten klasický český zimáček, to mi chybělo. Šest let jsem v Česku nehrál, takže jsem na to hodně zvědavý. Nebude to žádná sranda,“ uzavřel Kovář.

Reklama

Doporučované