Hlavní obsah

Bez testu do školy ne? Může to být proti lidským právům, říká ředitelka

Foto: Seznam Zprávy

Je správný čas na to, vrátit děti do škol? (Ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Řešení prodlužování nouzového stavu přineslo další velké téma – návrat dětí do škol, který je, jak se zdá, na spadnutí. Jak by měl vypadat? A je pro to teď opravdu vhodná doba?

Šéfka Asociace ředitelů gymnázii ČR a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová odpovídá v dnešním Ptám se já. Celý rozhovor si pusťte v úvodním podcastu.

Vláda přišla s tím, že by do škol mohla pustit závěrečné ročníky základních i středních škol už 1. března. Půjde o statisíce dětí, a to zrovna v době, kdy se u nás epidemická situace zhoršuje a je možná nejhorší za celou dobu. I proto se řeší, jak a kdy žáky efektivně testovat.

Podle Schejbalové bude testování velmi logisticky náročné: „Otázkou také je, kde by se studenti testovali. My nemáme žádný areál, kde bychom je mohli před školou testovat, takže bychom je testovali v tělocvičně nebo přízemí. Byla jsem pro, aby se studenti testovali doma a do školy nosili jen výsledek. Pokud se objeví byť jeden pozitivní student, může nastat karanténa učitelů i studentů a bojím se, aby nebyli víc v karanténě než ve škole,“ vysvětlila Schejbalová s tím, že podle současného plánu by se žáci testovali neinvazivními testy po skupinkách asi 15 osob.

Ředitelka pražského gymnázia také upozornila, že někteří učitelé z jiných škol se testování obávají. „Bojí se tuhle činnost vykonávat, cítí se být ohroženi. Nevím, jaká bude situace, kdyby učitelé testování odmítli nebo ho odmítl některý student. Protože jej nesmíme pustit do školy, ale současně má nárok na vzdělání,“ vysvětlila.

Podle Schejbalové je nutné, aby ministerstvo tuto otázku vyřešilo. Zabránění žákovi v účasti na prezenční výuce a zároveň neumožnění distanční výuky může podle jejích slov být proti Listině základních práv a svobod, kde je zakotveno právo na vzdělání. „Tam by mohli rodiče mít připomínky a podávat i žaloby. Ale ministr má pravdu, že není možné zajistit zároveň prezenční výuku a zároveň distanční výuku dvou, tří žáků, kteří odmítnou testování,“ dodala.

Je teď ten správný čas, kdy vrátit žáky do škol? Jak nejlépe žáky testovat a jsou školy na jejich návrat dostatečně připraveny?

Pusťte si celý rozhovor v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail

Hostem Marie Bastlové byla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované