Hlavní obsah

Na část výuky budou moci středoškoláci. Školky plně otevřou ve dvou krajích

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vláda v pondělí rozhodla, že může odstartovat další fáze návratu žáků do škol. Od 26. dubna opět začne praktická výuka na středních školách a v závěrečných ročnících vysokých škol. Školky budou fungovat zatím ve dvou krajích.

Článek

Už ode dneška se měla na středních školách a v závěrečných ročnících vysokých škol rozběhnout praktická výuka. Jenže vláda termín minulý týden odsunula.

Nakonec se obnoví od příštího pondělí, tedy 26. dubna.

„Dynamika (vývoje epidemie, pozn. red.) nám umožňuje doufat, že se budeme velice rychle blížit k magické stovce, která by nám měla začít pomalu rozvazovat ruce v dalším rozvolňování,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Odkazuje se přitom na čísla průměrných denních přírůstků nakažených za sedm dní. V současnosti se Česko pohybuje na úrovni 200 případů na 100 tisíc obyvatel, ve dvou krajích ale už sedmidenní incidence klesla k Arenbergerem zmiňované „magické stovce“. Projděte si podrobnou mapu, jak se situace s covidem vyvíjí v jednotlivých obcích a regionech.

Jedná se o Královéhradecký a Karlovarský kraj, tam se tedy pro žáky restartuje nejen praktická výuka, ale pro nejmenší děti se otevřou i mateřské školy a dětské skupiny.

„V těchto dětských kolektivech je těžké vymáhat nošení roušek a provádět jakékoliv typy testů. Ve zmíněných krajích tak nebude nutné nosit roušky nebo provádět antigenní testy,“ dodal Arenberger.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) už dříve v pondělí upozorňoval, že v případě otevření školek v jednotlivých regionech bude nutné počkat na pokles nárůstu nových případů právě k úrovni 100 na 100 tisíc.

V dalších krajích tak i v pondělí budou moct do školek stále docházet pouze předškoláci a dětské skupiny budou fungovat jen při zdravotnických nebo sociálních zařízeních.

Ke Královéhradeckému a Karlovarskému kraji se ale mohou přidat ještě další regiony. Požadované hranici se blíží například Plzeňský kraj. Definitivně o tom vláda rozhodne na příštím zasedání ve čtvrtek.

„Posoudíme parametr sedmidenní incidence nových případů i další čísla, která souvisí s vlivem Velikonoc. Následně rozhodneme o dalšímu posunu v balíčku, nejen ve školách, ale i v dalších oblastech našeho života,“ dodal Arenberger.

Ohledně otevření školek ale nebyla vláda jednotná. Ministr školství Plaga chtěl od Ministerstva zdravotnictví záruku, že tímto krokem nedojde k narušení rozvolňovacího scénáře.

„Pokud by se otevřely i mateřské školy, muselo by Ministerstvo zdravotnictví jednoznačně deklarovat, že to nezamezí dalším etapám návratu žáků druhých stupňů do škol a dalších ročníků vysokých škol,“ řekl před jednáním vlády Plaga. Dodal, že ohrožením návratu dalších žáků nesmí být ani uvolnění obchodů.

K částečnému otevření školek tedy došlo a ve čtvrtek může vláda pokračovat i dalším uvolněním v oblasti obchodu nebo služeb.

Otázkou je ale nyní návrat žáků druhých stupňů, se kterými se počítá ve druhé fázi. Ve škole by se měly střídat dvě skupiny ob týden, stejně jako na prvním stupni. Mimochodem: ředitelé už ve formuláři pro ministerstvo školství minulý týden vyplňovali, kolik by potřebovali pro případný restart prezenční výuky na druhém stupni antigenních testů.

Na vládě se o tom ale dnes nejednalo. Pro návrat žáků druhého stupně tak připadá v úvahu jako nejbližší termín pondělí 3. května.

Reklama

Doporučované