Hlavní obsah

Návrat do minulosti. Trump mění politiku vůči Kubě a vyzval k obnovení sankcí

Trump mění politiku vůči Kubě.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Prezident Donald Trump zpřísní pravidla pro cestování a finanční operace mezi oběma státy.

Článek

Americký prezident Donald Trump v pátek ohlásil výraznou změnu politiky otevřenosti vůči Kubě, kterou nastolil jeho předchůdce v Bílém domě Barack Obama. Prohlásil, že provádí zvrat ve „zcela jednostranné dohodě Obamovy vlády s Kubou". Podle Trumpa je zapotřebí uzavřít novou dohodu mezi oběma státy, která „dá smysl" a bude „ku prospěchu kubánského lidu".

V projevu v Miami na Floridě Trump uvedl, že jeho nová politika zpřísní pravidla týkající se cestování a zasílání finančních prostředků na karibský ostrovní stát. Slíbil ale, že nezruší některé diplomatické a obchodní vazby a neodstěhuje americké velvyslanectví v Havaně.

Komerční lety mezi USA a Kubou budou pokračovat a Američané si dál budou moci vozit domů kubánské zboží.

Podle Bílého domu změna přístupu k Havaně povzbudí americký obchod se svobodnými kubánskými podniky. V doplňujícím dokumentu Trumpův úřad upozornil, že hlavní překážkou pro kubánskou prosperitu a hospodářskou svobodu je kontrola kubánské armády nad ekonomikou země.

Bílý dům také vyzval mezinárodní společenství, aby podpořilo obnovení sankcí proti Kubě s tím, že budoucí zlepšování vztahů s Havanou závisí na tom, zda ostrovní země přijme „konkrétní" politické a ekonomické reformy.

Trump v Miami odsoudil „brutální" charakter vládnoucího režimu na Kubě v projevu, v němž zkritizoval dohodu dosaženou Obamou jako dokument, který „nepomůže kubánskému lidu a obohacuje režim".

„Teď, když jsem prezidentem, bude Amerika odhalovat zločiny Castrova režimu," řekl Trump a odsoudil utrpení Kubánců trvající „téměř šest desetiletí". „Víme, co se děje, a pamatujeme si, co se stalo," dodal.

Trump výrazný obrat v kubánském uvolnění sliboval již ve své loňské volební kampani, po nástupu do úřadu se však na toto téma příliš nevyjadřoval. Očekává se, že jeho opatření najdou příznivou odezvu mezi kubánskou exilovou komunitou na Floridě, která ve volbách Trumpovi pomohla k zisku tohoto klíčového státu.

Reklama

Doporučované