Hlavní obsah

Návrat k 19. století v referendu neprošel. Karlovarská Vřídelní kolonáda se zatím měnit nebude

Karlovarské referendum o Vřídelní kolonádě spojili s prezidentskými volbami.

 

Reklama

V Karlových Varech se spolu s prvním kolem prezidentských voleb konalo i referendum o podobě Vřídelní kolonády. Lidé se měli vyslovit, zda souhlasí s vystavením litinové repliky původní podoby z 19. století. Návrh těsně neprošel.

Článek

„K referendu přišlo 33,66 procenta voličů, což není dostatečný počet pro to, aby bylo platné,” sdělil primátor města Petr Kulhánek (KOA). Ke splnění nutné 35procentní účasti chyběly necelé tři stovky hlasů. Většina hlasujících se vyslovila pro návrh.

Vřídelní kolonáda se už delší dobu nachází v nevyhovujícím stavu. Už téměř dva roky je uzavřený Vřídelní sál, a to z důvodu narušení statiky stropu. Výtrysk Vřídla je z tohoto důvodu vyvedený vně kolonády.

Podle primátora už v sále probíhají přípravné a rekonstrukční práce.

Podle Oty Řezanky, zmocněnce přípravného výboru referenda, je nynější stav kolonády velmi špatný. Návrat k původní podobě kolonády navržené vídeňskými architekty Fellnerem a Helmerem preferuje z toho důvodu, že by lépe odpovídala celkové architektuře města. „Vřídelní kolonáda byla jejich první stavbou. Od té doby se začal tenhle styl po celých Varech blížit. Tím jsou Karlovy Vary výjimečné,” vysvětlil Řezanka.

Dodal, že se navíc jedná o řešení definitivní. Město oproti tomu objekt nejprve plánuje opravit, budoucí podobu by pak měl určit výsledek mezinárodní architektonické soutěže. K této variantě se přiklánějí i odborníci, bere totiž v potaz i význam celé stavby.

Mezi dalšími argumenty proti výstavbě repliky je i vysoká cena, zmiňuje se ale také nestabilní hydrogeologické podloží, které by v případě výstavby mohlo ohrozit vřídelní prameny.

Reklama

Související témata:

Doporučované