Hlavní obsah

Návrat k normálu se nekoná. Roušky a distanc až do roku 2022, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Neočekávejte, že bude k dispozici dostatek vakcín proti covidu-19. Do roku 2022 se tak život k normálu nevrátí. Tak zní úterní předpověď přední vědkyně Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumyay Swaminathanové.

Článek

Na každého dojde, ale po troškách. Swaminathanová uvedla, že iniciativa WHO Covax, která vznikla za účelem poskytovat spravedlivý přístup k vakcínám zemím s rozdílnou úrovní příjmů, bude schopna shromáždit zhruba stovky milionů dávek do poloviny příštího roku, což znamená, že každá z přibližně 170 zemí dostane „aspoň něco“.

To „aspoň něco“ bude zatím ale příliš málo na to, aby vyhrálo nad nutností nadále dodržovat sociální distancování a nosit roušky. A to až do konce roku 2021, kdy se očekává dostatečné navýšení produkce. „Lidé si to představují tak, že v lednu máte vakcíny pro celý svět a věci se začnou vracet k normálu - tak to nefunguje,“ vysvětlila. „Nejpozitivnější scénář pro zavedení vakcíny je polovina roku 2021. Teprve na začátku příštího roku totiž budeme mít výsledky některých nutných studií.“

Agresivnějším tempem vpřed se vydala Čína. V úterý Wu Kuej-čen z čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvedl, že Číňané budou mít přístup k místně vyvinutým vakcínám již v listopadu nebo prosinci. Americký prezident Donald Trump se také zavázal k brzkému vypuštění vakcíny do světa, v jeho případě ale panují obavy, že by se americké regulační orgány mohly sklonit pod politickým tlakem a vydávat licence pro nouzové použití vakcíny předčasně.

Podle Swaminathanové WHO plánuje pokyny pro nouzové použití vakcín vydat příští týden. „Všechny probíhající studie trvají nejméně 12 měsíců, ne-li déle,“ uvedla. „To je doba potřebná pro ujištění, že po prvních týdnech nenastanou dlouhodobé nepříznivé účinky. Jelikož se jedná o pandemii, je možné, že mnoho regulačních orgánů bude chtít vytvořit seznam pro nouzové použití, což je pochopitelné, musíme určit jednotlivá kritéria,“ dodala. „Chceme vidět účinnost, ale důležitější, i z pohledu lidí, je bezpečnost.“

Pokyn pro nouzové použití vakcíny by měl dle jejích slov brzy vydat i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Čína je nastartovaná už od července, kdy začala nouzově používat tři vakcíny, jak na civilisty, tak na armádu. Vysoký úředník státního farmaceutického giganta v rozhovoru pro South China Morning Post tento měsíc uvedl, že očkování podstoupily už stovky tisíc Číňanů.

Rozdílné nakládání s nouzovým stavem jednotlivých zemí je dle Swaminathanové v pořádku, „národní regulační orgány mají oprávnění tak činit na svém vlastním území“. Dodala však, že je důležité, aby i poslední fáze testování splňovala veškeré požadavky pro bezpečné uvedení do chodu, v opačném případě by mohla být licence pro nouzové použití odebrána.

O zapojení do Covaxu na poslední chvíli nakonec požádala i Čína. Přestože Bílý dům oznámil, že se nepřidá, jednání WHO se Spojenými státy pokračují. Právě možná absence Spojených států a Číny jako dvou hlavních hráčů ve vývoji vakcín vyvolala otázky ohledně životaschopnosti plánu. Doposud se k alianci připojilo 84 zemí. Nárok na bezplatnou vakcínu dotovanou bohatšími státy a dárci má 92 států, uvedla Marie-Ange Saraka-Yao, generální ředitelka globální vakcínové aliance.

Reklama

Doporučované