Hlavní obsah

Návrat k přírodě. V USA povolí kompostování lidských ostatků

V americkém státě Washington plánují legalizovat kompostování lidských ostatků.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

V americkém státě Washington se chystají legalizovat kompostování lidských ostatků. Vedle klasického pohřbu a kremace tak přibude možnost pohřbení do půdy, které je podle zastánců zákona návratem k přírodě. Návrh již prošel washingtonským Senátem a čeká na podpis guvernéra.

Článek

V americkém státě Washington brzy přibude další legální varianta pohřbu. Vedle klasického uložení do hrobu nebo kremace si lidé budou moci zvolit přímé pohřbení do půdy, informoval o tom web britského deníku The Guardian. Zákon legalizující kompostování lidských ostatků již prošla washingtonským Senátem. Zákon musí ještě posvětit guvernér Jay Inslee.

Společnosti, které podle nového zákona licenci k pohřbům přímo do země získají, budou smět těla ukládat jen do předem určených oblastí, kde bude kvalitní půda, aby byl proces rozkladu co nejrychlejší.

„Bylo to jako zjevení. Najednou jsme objevili nový způsob, jak se postarat o naše fyzické ‚já' po smrti,“ řekla Guardianu Katrina Spadová, která se podílela na studii zkoumající výhody kompostování lidských ostatků a i díky které se zákon dostal do legislativního procesu.

„Nejenom, že je kompostování lidských ostatků velice užitečné a praktické, pro mnoho lidí má taková věc i vyšší rozměr. Kremace doslova zastaví cyklus od života ke smrti. Zabije potenciál, který naše těla mají – navrátit se k přírodě,“ doplnila Spadová.

Kompostování lidských ostatků je podle Spadové mnohem šetrnější k přírodě. Do ovzduší se při něm v konečném úhrnu dostane o tunu oxidu uhličitého méně než při kremaci.

Podle senátora Jamieho Pedersena, který zákon inicioval, je stát Washington pro zavedení ideální. „Je tu mnoho lidí, kteří pečují o životní prostředí a zároveň tu není tolik věřících,“ uvedl senátor. Přesto zákon čelí kritice ze strany katolické církve.

„Celý proces by byl velice jemný,“ vyvrací námitky Pedersen. „Lidem by to umožnilo stát se součástí půdy a rychle se přeměnit ve strom nebo v cokoli jiného. Myslím, že je v tom určitá dávka poetiky.“

Reklama

Související témata:

Doporučované