Hlavní obsah

Návrat po padesáti letech. Po čadských savanách se opět prohánějí ohrožení nosorožci

Populace nosorožců dvourohých je v celé Africe kriticky ohrožena. Video: Reuters

 

Reklama

Padesát let poté, co byla místní populace nosorožce dvourohého vyhubena, se šest příslušníků tohoto kriticky ohroženého druhu vrací do volné přírody africké republiky Čad.

Článek

Ve městě Port Elizabeth v Jihoafrické republice byla zvířata uspána, naložena do speciálně upravených přepravních beden a letecky dopravena do čadského národního parku.

Dva samci a čtyři samičky nosorožců se nyní pokusí vytvořit stádo, které by se mohlo rozrůst do nové populace. Pomůže jim v tom i zvláštní vojtěšková dieta, jež má zvířata připravit na dosud nezvyklé zdroje potravy.

Jihoafrická republika je domovem osmdesáti procent všech afrických nosorožců. Nezisková organizace African Parks, která převoz zajišťuje, pomáhá také s návratem nosorožců do Rwandy nebo lvů do státu Malawi v jihovýchodní Africe.

Populace nosorožců dvourohých je v celé Africe kriticky ohrožena. Hlavní vinu nesou pytlácké gangy, které prodávají rohy nosorožců do Asie jako surovinu pro výrobu tradiční medicíny. Všem nosorožcům dvourohým proto budou před vypuštěním do čadského národního parku jejich rohy odříznuty.

Reklama

Související témata:

Doporučované