Hlavní obsah

Pondělní návrat studentů do škol? Tikající bomba, varují experti

Foto: Getty Images

Žákům a studentům se od pondělí v omezené míře znovu otevřou střední a vysoké školy.

Reklama

Od pondělí přechází do třetího stupně i školy. Nově tak mohou na prezenční výuku středoškoláci a studenti prvních ročníků vysokých škol. Podle expertů se kvůli otevření zhorší rizikové skóre.

Článek

Česko je ve třetím stupni už od tohoto čtvrtka, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy má však vlastní protiepidemický systém PES. Podle něj půjdou školy do třetího stupně od pondělí 7. prosince. Zítra se tak nově do lavic vrátí studenti středních škol a studenti prvních ročníků vysokých škol a univerzit.

Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude od pondělí platit střídavá prezenční výuka po týdnech, do škol se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině.

Neuplynuly ale ani tři dny od čtvrtečního rozvolnění bezpečnostních a hygienických opatření a epidemická čísla rostou. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES stouplo na čtvrtou úroveň a podle virologa Libora Grubhoffera může brzy dojít opět k omezení výuky na školách.

„Pokud bude rizikové skóre čtvrté úrovně trvat několik dní, tak školy nejspíš opět zavřou,“ uvedl Grubhoffer pro Seznam Zprávy. Podle něj byl už samotný přechod do třetího stupně problematický, neboť epidemická čísla byla v každém kraji jiná, vláda i přesto minulou neděli přechod do „trojky“ a s ním spojené otevření obchodů, restaurací a dalších služeb odsouhlasila.

Otevření středních a vysokých škol budou mít podle imunologa Václava Hořejšího za následek nárůst epidemie. „Nedokážu ale říct, jestli otevření přispěje pěti procenty nebo třiceti, ale v šíření nákazy u studentů hraje roli, že jsou většinou bezpříznakoví, je to časová bomba,“ řekl Seznam Zprávám imunolog Václav Hořejší. „Děti od druhého stupně až po vysoké školy často nejeví známky nákazy a mají lehký průběh. Nepoznají to a šíří to dál,“ doplnil.

Podle Hořejšího budou počty škol postižených koronavirem před Vánoci přibývat. Jenom v Praze je za posledních 14 dnů hlášeno 36 škol, kde se objevila nákaza.

Hořejší soudí, že hlavní příčinou je především přístup lidí, kteří opatření nedodržují. „Stane se to, že čísla půjdou nahoru, a teď je jenom otázka, jak moc a jestli se před Vánoci dostaneme do situace, která byla na konci října,“ doplnil.

Protiepidemický systém PES.

S výjimkou mateřských a speciálních škol bude uvnitř školských budov i nadále nutné nosit ochranu nosu a úst.

Ministerstvo školství také pro třetí stupeň opatření doporučuje zachovat po celou dobu výuky stejné třídy na středních, vyšších odborných školách a konzervatořích. I nadále bude zakázán tělocvik a hudební výchova s výjimkou studia, kde jsou tyto předměty hlavním oborem.

Od 7. prosince se také změní výuka v základních uměleckých a jazykových školách. Nově budou moci otevřít lekce do deseti lidí včetně učitele. Dosud byla možná jen výuka jeden na jednoho.

Reklama

Doporučované