Hlavní obsah

Mise splněna. Posádka Crew Dragon se úspěšně vrátila z vesmíru

Záznam celého návratu Crew Dragon zpátky na Zemi.Video: Seznam Zprávy, NASA

 

Reklama

aktualizováno •

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX úspěšně přistáli do vod Mexického zálivu. Američtí astronauti do moře přistáli po 45 letech.

Článek

Behnken a Hurley na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazili 31. května. Poprvé po devíti letech od ukončení programu raketoplánů letěli američtí astronauti americkou lodí z území USA. Takovýto pilotovaný let byl navíc poprvé v režii soukromé společnosti a ne vládní vesmírné agentury.

Na zpáteční cestu se astronauti vydali dnes v 01:34 středoevropského času. Po úspěšné přistání do vod Mexického zálivu lze říct, že nastal konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz.

Loď Dragon Crew v 19:51:54 odhodila takzvaný „kufr“ (trunk), který shoří v atmosféře. V 19:56:45 pak začal 6 minut dlouhý zážeh, který astronauty poslal do atmosféry Země. Přístání, tedy tazvaný splashdown, bylo naplánováno na 20:48:24.

Astronauti přistáli u severozápadního břehu Floridy, nedaleko floridského města Panama City. Plány naštěstí astronautům nepřekazil hurikán Isaias, který postoval přes Bahamy k východnímu pobřeží Floridy.

„V případě příznivého počasí Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a společnost SpaceX plánují přistání na moři a ukončení mise 2. srpna ve 14:42 místního času (20:42 SELČ),“ uvedla NASA dnes ve svém úvodním prohlášení. Vše nakonec proběhlo podle plánu.

Kdo jsou Behnken s Hurleym?

- Hlavním úkolem astronautů a cílem celé mise je hlavně definitivně dokončit testování lodi Crew Dragon. Astronauti na oběžné dráze vyzkoušeli manuální ovládání lodi a řadu dalších testů. Pak se připojili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

- Oba veteráni byli ještě u letů v rámci programu Space Shuttle. Douglas pilotoval raketoplán Endeavour v roce 2009 a Atlantis o dva roky později. Behnken byl na palubě Endeavouru v roce 2008 a pak ještě jednou v roce 2010.

- Velitelem lodi je 53letý Douglas Hurley.

Pokud by počasí přistání nepřálo, další pokus mohl podle CNN proběhnout z dalších 24 až 48 hodin. Rychlost lodi během přistání klesne oproti normálu více než tisíckrát. Na oběžné dráze se totiž Crew Dragon pohyboval rychlostí 25 000 km/h, padáky ale pohyb lodi zpomalí až na 24 km/h.

Po dosednutí lodi Crew Dragon na vodu trvalo zhruba hodinu, než byla loď pomocí jeřábu vyzdvižena na plavidlo společnosti SpaceX, kde astronauti kabinu opustili.

Nejdříve byl z kapsle vynesen velitel Hurley, poté Behnken. Oba budou přepraveni vrtulníkem na pevninu, kde je čeká lékařská prohlídka. Následně dvojice letecky zamíří do Johnsonova vesmírného střediska v texaském Houstonu.

Behnken a Hurley ještě před návratem uvedli, že k častým nepříjemnostem přistání na vodě patří nevolnost při čekání na pohupujících se mořských vlnách. Hurley připomněl, že tyto nepříjemné pocity měli rovněž astronauti, kteří se na začátku 70. let vraceli z první americké orbitální stanice Skylab.

Tak vypadal historický start rakety Falcon 9 s modulem Crew Dragon.Video: NASA

Po úspěšném přistání lodi Crew Dragon na Zemi by měl tento aparát příští rok na jaře posloužit pro další vesmírnou misi. Na palubě by měli být čtyři astronauti, včetně Behnkenovy manželky Megan McArthurové. Nejbližší pilotovaný let chystá společnost SpaceX na konec září.

Reklama

Doporučované