Hlavní obsah

Návrat z výšky 400 kilometrů. Záběry z tvrdého dopadu astronautů do stepi

Přistání v Kazachstánu.

 

Reklama

Astronauti letos při svých misích připravují Mezinárodní vesmírnou stanici na to, aby byla v budoucnu schopna přijímat nové komerční kosmické lodě.

Článek

Od chvíle, kdy se kosmická loď Sojuz MS-02 odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice, uplynula zhruba hodina a půl. Pak se na záběrech vysílaných v přímém přenosu americkou agenturou NASA objevil obří padák a na něm sestupový model se třemi astronauty.

Dva Rusové a jeden Američan se po 173 dnech strávených ve vesmíru ve výšce zhruba 440 kilometrů nad povrchem Země vrátili tento týden domů.

Andrej Borisenko, Sergej Ryžikov a Robert Kimbrough po přistání v kazašské stepi prohlásili, že se cítí dobře. Podívejte se ve videu na záběry z okamžiku přistání i z prvních okamžiků, kdy na trojici po dlouhé době začala působit zemská přitažlivost.

Do vesmíru a zpátky

Příští posádka odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici za týden. Tvořit ji budou ruský kosmický veterán Fjodor Jurčichin a Američan Jack Fischer. V květnu je mají následovat Rus Sergej Rjazanskij, Ital Paolo Nespoli a Randy Bresnik z USA.

Astronauti letos při svých misích připravují Mezinárodní vesmírnou stanici na to, aby byla v budoucnu schopna přijímat nové komerční kosmické lodě.

NASA má objednány u společností Boeing a SpaceX vyřešení dopravy k ISS, než však budou tyto komerční lety připravené do provozu, využívá - opět komerčně - dopravu na stanici ruskými loděmi Sojuz. Odborný server komsnonautix.cz napsal, že tyto lety NASA najímá pravděpodobně prostřednictvím firmy Boeing.

Mezinárodní vesmírná stanice je umístěna na oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 km. Létá průměrnou rychlostí zhruba 27 720 km/h, Zemi oběhne každých 92 minut.

Poslední fotografie před návratem na Zemi (zdroj: NASA)

Reklama

Doporučované