Hlavní obsah

Další žáci se do škol nevrátí. Naopak dal Blatného resort k úvaze zpřísnění

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vláda dnes definitivně rozhodla, že se na začátku března další žáci do škol vracet nezačnou. Ministerstvo zdravotnictví navíc otevřelo otázku, zda nenechat doma i první a druhé třídy a zda nezavřít i mateřské školy.

Článek

I kdyby do konce února dorazily objednané antigenní testy, žáci závěrečných ročníků středních škol se v pondělí 1. března do škol nevrátí. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Zkrátka to není možné, protože ta situace je extrémně vážná,“ uvedl předseda vlády.

Návrat dětí do lavic měl začít právě první březnové pondělí. Po žácích závěrečných ročníků se o týden později měla opět obnovit praktická výuka. V půlce března se pak do prezenčního vyučování měly zapojit i deváté ročníky základních škol.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v úterý oznámil, že o návratu žáků do lavic nelze uvažovat dříve než 3. března.

O pár hodin později už o žádném termínu nechce premiér Babiš mluvit.

„Žádna data nechci říkat. My si něco přejeme a pak to nenastane. Zkrátka není to možné,“ dodal Babiš.

Od 27. února se přitom smí registrovat učitelé na očkování. V první etapě mají mít podle MŠMT nárok na vakcínu lidé od 55 let, pracovníci zajišťující provoz školek, speciálních škol, výchovných ústavů, prvních a druhých tříd základních škol a školských poraden.

Zavřít školy? Jako poslední možnost, říká ministr

S odložením návratu dalších žáků do škol na neurčito začala vláda řešit opačnou otázku. Tedy jestli zcela neuzavřít „pootevřené“ školství. V současné se totiž prezenčního vyučování mohou účastnit alespoň prvňáci a druháci a žáci mateřských a speciálních škol. Výjimku mají také individuální konzultace. Na vysokých školách jsou pak možné zkoušky do 10 lidí a praxe zdravotnických a pedagogických oborů.

„Co se týče debat o opětovném zavření škol, tak se jedná o variantu, o které hovořilo Ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr školství Plaga.

Podle něj by se tak měly při úvaze o případném dalším zpřísňování pravidel nejprve vyčerpat všechny ostatní možnosti. A teprve poté by bylo možné ještě více omezit vzdělávání.

„Dlouhodobě upozorňuji na to, ze školy nesou náklady brždění pandemie víc, než je nutné. Budu rád, když konečně i další členové vlády pochopí, že školy se mají zavírat jako poslední. Není možné nezavést povinné testování a nošení ochranných prostředků ve firmách a omezovat zase a znovu pouze školy,“ dodal pak Plaga.

Reklama

Doporučované