Hlavní obsah

Návrat ztraceného Klimta. Obraz za miliony dolarů našel zahradník

Foto: Profimedia.cz

Policisté hlídají znovunalezený obraz Gustava Klimta Portrét dámy.

Reklama

Obraz, který loni v prosinci náhodou nalezl zahradník schovaný ve zdi galerie severoitalského města Piacenza, je skutečně dílo slavného rakouského malíře Gustava Klimta. Obraz byl v roce 1997 z téže galerie ukraden a od té doby si vyšetřovatelé marně lámali hlavu, kam mohl zmizet.

Článek

Před 23 lety zmizel z galerie ve městě Piacenza obraz Portrét dámy, který namaloval Gustav Klimt. Od té doby po něm úřady i galerie marně pátraly, ale bez úspěchu. Neměly žádnou šanci, obraz sice zmizel, ale nikdy neopustil pozemky galerie.

„S nemalým dojetím vám mohu sdělit, že obraz je pravý,“ oznámila novinářům šéfka místních vyšetřovatelů Ornella Chiccaová. Podle agentury ANSA následoval potlesk přítomných, kteří si plátno střežené policisty mohli na tiskové konferenci prohlédnout.

Obraz nazvaný Portrét dámy, který Klimt namaloval mezi lety 1916 a 1917, zmizel z galerie v Piacenze v únoru 1997 během rekonstrukce. Podle agentury DPA tomu pomohlo, že nebyl zapnutý alarm. Krádež byla označována za jednu z největších záhad svého druhu.

Loni v prosinci zahradník v galerii čistil zeď od břečťanu a přitom si všiml skrytého kovového poklopu. Když ho otevřel, našel v něm pytel a v něm zabalený obraz. Dílo secesního malíře bylo posléze převezeno do místní pobočky italské banky a experti ověřovali jeho pravost.

Nyní se sice vyřešila záhada, kam obraz zmizel, stále ale není jasné, kdo ho schoval. Napovědět by mohly organické stopy, které se podle Chiccaové na obraze našly a které nyní policie analyzuje.

Klimt (1862–1918), jehož otcem byl z Čech pocházející zlatník a rytec, je považován za jednoho z nejvýznamnějších malířů přelomu 19. a 20. století a do historie se zapsal jako spoluzakladatel vídeňské secese a symbolismu. Byl vyhledávaným portrétistou především slavných vídeňských žen, ale také významným krajinářem, dekoratérem a návrhářem nábytku a uměleckých předmětů.

Klimtovy práce se v posledních letech prodávají za desítky milionů dolarů. Nejdráže prodaným obrazem tohoto malíře je dílo Wasserschlangen II (Vodní hadi II), zobrazující dvě nahé ženy, za nějž v roce 2013 v soukromém prodeji zaplatil nový majitel podle médií téměř 184 milionů dolarů (zhruba 4,2 miliardy Kč).

Reklama

Doporučované