Hlavní obsah

Návrh druhého auditu EK dorazil do Česka

Večerní zprávy 5. 6. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:09 – Návrh druhého auditu EK

V Česku už je návrh druhého auditu Evropské komise, který se tentokrát zaměřoval na zemědělské dotace holdingu Agrofert. Podrobnosti přidává náš ekonomický analytik Adam Junek.

03:10 – Největší demonstrace od roku 1989

Václavské náměstí se tentokrát zaplnilo kompletně – a více než 100 tisíc lidí tak dalo najevo nesouhlas s trestně stíhaným premiérem. Andreje Babiše zároveň vyzvali k rezignaci.

Premiér Andrej Babiš demonstrace údajně nesleduje a o demonstrantech ve večerním rozhovoru pro server Novinky prohlásil, že tam „chodí teď na koncerty“. Jeho prvotní emotivní reakce ale vzbudila vlnu kritiky. Ráno svá prohlášení mírnil. Při demonstracích k lidem promluvila řada osobností – některé z nich vstup do aktivní politiky nevylučují.

07:35 – Sněmovna odmítla snahu uznat okupanty z roku 1968 za veterány

Okupant, nebo válečný veterán? Česko kritizuje návrh novely ruského zákona – podle kterého by měli být váleční veteráni i ti vojáci, kteří 21. srpna 1968 okupovali tehdejší Československo. Téma se dostalo i na program Poslanecké sněmovny.

10:50 – Disciplinární řízení s Itálií

Evropská komise dnes oznámila, že chce zahájit disciplinární řízení s Itálií. Ta podle ní špatně hospodaří – navzdory zpomalující ekonomice stále navyšuje italský vládní dluh. Ten v minulém roce stoupl na 132 procent HDP. Na jednoho obyvatele tak připadal dluh ve výši 38 tisíc euro, tedy skoro milionu českých korun.

14:09 – Sexuální násilí v církvi

Česko je na cestě ke zmapování sexuálního násilí v církvi. Organizace Pro čistou církev spouští mapu, do které mohou oběti pod příslibem anonymity napsat informace o zneužívání duchovními. Z právních důvodů ovšem nebude zveřejněno jméno toho, kdo se zneužívání dopustil. Cílem má být hlavně podpora obětí.

16:30 – Překvapivé informace o motocyklové Velké ceně

Vláda v dubnu schválila, že událost nedostane dotaci 69 milionů. Ale jen 29 – a to k velké nelibosti pořadatelů a brněnských politiků. Seznam teď zjistil proč. Stálo za tím podezření, že se z dotací platí předražený nájem závodního okruhu.

Reklama

Doporučované