Hlavní obsah

Návrh k zálohovanému výživnému se zasekl v Poslanecké sněmovně. Přednost dostane vládní návrh

Hrozí, že Poslanecká sněmovna nestihne projednat návrh zákona o zálohovaném výživném do konce volebního období.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Až dvě stě tisíc dětí se v Česku potýká s tím, že jeden z rodičů neplatí výživné. Teď samoživitelé přišli o naději, že jim pomůže zákon o zálohovaném výživném, který projednávala Poslanecká sněmovna. Díky němu by rodiče pečující o dítě získali peníze od státu. Přijetí takového zákona se odsunulo do pozadí kvůli slibovanému vládnímu návrhu. Ten bude projednávat koaliční rada až v polovině března.

Článek

Roky diskusí a měsíce projednávání. Návrh z dílny sociálních demokratů se však zasekl ve Sněmovně a další projednávání bylo přerušeno. Stejně dopadl podobný návrh komunistů. A ani slibovaný rodinný balíček ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové zatím neprošel nutným kolečkem v dolní komoře parlamentu.

Zálohované výživné je však i nadále pro ČSSD prioritou. „Poslankyně Gajdůšková návrh nezařadila po domluvě s ministryní Maláčovou. Vládní návrh má být projednán na koaliční radě v týdnu od 18. března,“ uvedla pro Seznam.cz v SMS zprávě mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Barbara Hanousek Eckhardová.

Odbornice na výživné a ředitelka programu Vaše Výživné Iveta Novotná má nicméně za to, že dosud byla rodičům dána nějaká šance. A nyní o ni s pádem poslaneckého návrhu přišli. „Je to pro ně další rána,“ řekla v rozhovoru pro Seznam.

Veškeré pokusy o uzákonění zálohovaného výživného tak prozatím vyšly vniveč. Teď zůstává otázkou, zda vůbec stihne Poslanecká sněmovna návrh zákona projednat do konce volebního období.

Koaliční strany ANO a ČSSD se přitom dohodly, že zákon o zálohovaném výživném předloží vláda nejpozději do konce ledna příštího roku. Alespoň tak informovala ještě na konci loňského roku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Dohoda mezi ČSSD a ANO je, že návrh týkající se zálohovaného výživného vytvoří společně Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo spravedlnosti. Chtěli bychom, aby zálohované výživné šlo z vlády a předtím prošlo meziresortním připomínkovým řízením a Legislativní radou vlády," uvedl poslanec a předkladatel návrhu z dílny sociální demokracie Jan Chvojka.

Reklama

Doporučované