Hlavní obsah

„Návrh na mazání příspěvků z Facebooku patří do Šťastného pondělí, ne do praxe," říká analytik Roman Máca

Lidé by si podle analytika Máci měli najít autority, jejichž informacím věří.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Návrh Václava Klause mladšího na mazání příspěvků z Facebooku, řetězové emaily i dezinformační kampaně. To vše probírali v rozhovoru analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca a Filip Horký.

Článek

Roman Máca je analytik Institutu pro politiku a společnost, který se věnuje facebookovým trolům a lžím, které se šíří po internetu. Jeho pole zájmu zahrnuje i bezpečnost. Jak sám říká: „Má práce zahrnuje záležitosti bezpečnostní nebo i konspirační teorie jako například Chemtrails či výmysly ohledně jedenáctého září.“

Podle průzkumu agentury Stenmark a České televize je jenom 15 procent lidí nad 50 let schopno rozklíčovat účelové dezinformace. Podle Máci jde tato schopnost v paralele s věkem, kdy starší lidé bývají často izolováni a hůře se adaptují na nové technologie.

Dezinformační kampaně v České republice mají podle Máci za úkol především destabilizovat společnost a politické prostředí. Důležité při rozklíčovávání dezinformací je podle analytika „uvědomit si, že dezinformační kampaně cílí především na emoce. Člověk by pak měl i v krizové situaci umět zapnout mozek a emocím nepodléhat."

Další technikou dezinformačních kampaní, která cílí především na starší občany, jsou i řetězové emaily. Zde by starším uživatelům internetu měli pomoci především mladší členové rodiny a ukázat jim, že věci mohou být jinak.

Lidé by ale podle Máci neměli propadat přílišné skepsi. Analytik tvrdí, že každý člověk by si měl najít autority, jimž věří a podle nich se řídit. Co se týče návrhu zákona Václava Klause mladšího, podle něhož by Facebook nesměl uživatelům mazat příspěvky, pokládá ho Máca za vhodnější pro satirický pořad Šťastné pondělí, spíše než k uvedení do praxe. Návrh zákona podle analytika bude mít negativní efekt na soudy i na policii, které zavalí nevymahatelnými požadavky na vymazání příspěvků.

Celý rozhovor s Romanem Mácou si pusťte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované