Hlavní obsah

Návrh rozpočtu na příští rok, bývalý šéf Audi čelí žalobě, houbařská sezona

Polední zprávy z úterý 31. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:45 – Návrh rozpočtu na příští rok

Nový rozkol mezi koaličními partnery. ČSSD vidí mezery v návrhu rozpočtu na příští rok a pro jednotlivá ministerstva žádá dohromady o 20 milard korun navíc. Jinak prý vláda nebude schopna plnit slíbené priority. Ministryně financí Alena Schillerová ale výši požadované částky zpochybňuje, v budoucnu je ochotna o ní se sociálními demokraty jednat. S komentářem k aktuální situaci přišel náš politický reportér Václav Dolejší.

04:37 – Ministerstvo dočasně povede náměstek Schreier

Dnešním dnem končí dosavadní ministr kultury Antonín Staněk. Dočasným vedením resortu pověřil ekonomického náměstka Reného Schreiera. Ten bude v čele ministerstva během začínajících vládních prázdnin. Jeho úkolem bude jednání s ministryní financí o rozpočtu, ČSSD pro Ministerstvo kultury požaduje o miliardu navíc. Jinak ale podle Staňka nebude mít kompetence člena vlády. Předseda ČSSD zdůraznil, že Schreiera nelze považovat za zástupce sociální demokracie.

05:51 – Při nehodě vlaku se zranilo 10 lidí

Při střetu vlaku a kamionu na Opavsku se zranilo deset lidí. Na nechráněný železniční přejezd vjel kamion zrovna v době, kdy se k němu blížil motorový vlak. Při nárazu se zranilo osm cestujících ve vlaku, strojvedoucí i řidič kamionu. Podle záchranářů šlo o lehká poranění, většinou pohmožděniny.

06:09 – 1,5 miliardy na nové kotle

Stát vypíše další kolo kotlíkových dotací. Pro domácnosti, které projeví zájem vyměnit starý kotel, tentokrát uvolní 1,5 miliardy korun. Stovky tisíc domácností totiž stále znečišťují ovzduší karcinogenními látkami. Dodnes se v rámci dotací nedostalo na všechny zájemce, dohromady stát vynaložil téměř devět miliard korun.

06:32 – Větší výběr letů do Budapešti

Letecké spoje mezi Prahou a Budapeští posílí. K ČSA a Ryanairu příští léto přibydou Polské aerolinie. Podle serveru zdopravy.cz bude spoj létat dvanáckrát týdně, v pracovní dny budou moci zákazníci cestovat na jednodenní otočku. Podle odhadů pražského Letiště Václava Havla by mohlo spojení využít až 110 tisíc cestujících ročně.

07:01 – Soud s podnikatelem Kočnerem

Na Slovensku probíhá soud s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem a bývalým ministrem hospodářství Pavolem Ruskem. U soudu zazněly i nahrávky, které poukázaly na blízké spojení Kočnera s lidmi od policie a soudu. Co celá kauza znamená a jaké může mít následky? Jsme ve spojení s Jurajem Koníkem, novinářem slovenského Denníku N.

09:35 – Rusko zablokovalo zóny v Černém moři

Rusko zablokovalo pět významných zón v Černém moři – a to až do poloviny srpna. Jako důvod mimo jiné uvedlo vojenský výcvik. Zprávu přinesl server Ukrainian Military Portal s tím, že jde ze strany Ruska o další hybridní agresi na moři.

10:51 – Bývalý šéf Audi čelí žalobě

Bývalý šéf Audi Rupert Stadler čelí žalobě kvůli emisnímu skandálu. Audi je součástí německého koncernu Volkswagen, který do 11 milionů naftových aut nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Právě Stadler podle mnichovské prokuratury o podvodném softwaru věděl a umožnil prodej dotčených vozů Audi i Volkswagen. Téma rozvedl náš šéfkomentátor Jiří Hošek.

13:28 – Houbařská sezona

Sucho v Česku se dál prohlubuje. Nějakým způsobem je už zasaženo 98 % republiky, na polovině území panuje dokonce extrémní sucho. Na většině území se zhoršuje stav vegetace, což má vliv i na prohlubování kůrovcové kalamity a také na houbaření. Zatímco ještě před dvěma lety nosili lidé během prázdnin plné košíky hřibů, nyní chodí houbaři s prázdnou. V lese se byla podívat i redaktorka Michaela Rambousková.

Reklama

Doporučované