Hlavní obsah

Návrh zákona, který má pomoct Babišovi s Agrofertem, prošel bez diskuzí

Foto: Profimedia.cz

Zákon o evidenci skutečných majitelů prošel prvním čtením hladce.

Reklama

Poslanci prvním čtením poslali zákon o evidenci skutečných majitelů. Opozice kritizovala, že text jde na ruku Andreji Babišovi.

Článek

Prvním čtením zákon prošel velice hladce bez velké diskuze. Teď poputuje k projednání do ústavně-právního výboru.

Zákon o evidenci skutečných majitelů vychází z novelizované směrnice EU proti praní špinavých peněz a upřesňuje definici reálných vlastníků firem a usnadňuje jejich zveřejnění. Nová úprava by Andreji Babišovi mohla přisoudit roli skutečného majitele holdingu Agrofert a dalších firem, které před třemi lety převedl do dvou svěřenských fondů.

Česká vláda zákon však upravila tak, že by podle něj nemuselo být na premiéra nahlíženo jako na skutečného majitele firem. „Vláda říká, že jde o implementaci z evropské směrnice, ale už neříkají, že byla dotvořena vládní kreativitou, a ta se zrovna týká svěřenských fondů. Chceme, aby tahle kreativita vypadla. Domníváme se, že vláda tak chce elegantně obejít problém střetu zájmů Andreje Babiše,“ uvedl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Podle nevládních organizací a opozice by šéf hnutí ANO byl díky zákonu považován za skutečného majitele, ale pouze ve vztahu ke svým svěřenským fondům. Ve vztahu k Agrofertu, který pod fondy patří, by Babiš jako vlastník označen nebyl.

„Postoj ČSSD je jasný, už na vládě jsme říkali, že tento návrh, finální verzi nepodporujeme, budeme se snažit, aby v rámci projednávání dostál změn a ten pozměňovací návrh, který přišel od vlády, padl,“ doplnil na tiskové konferenci před zasedáním šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka. Žádná diskuze však nakonec na plénu neproběhla.

„Pokud jde o sporný bod, nejedná se o výjimku, ale zpřesnění a odborné posouzení. Pokud někdo z poslanců uvažuje o jeho vypuštění, klidně, význam bude stejný, dospějeme ke stejnému výkladu,“ vzkázala při projednávání poslancům předkladatelka ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Zjednodušená evidence skutečných majitelů je v provozu už nyní, vkládané údaje však nejsou spolehlivě ověřované a veřejnost k nim nemá žádný přístup. To se mělo změnit s novým zákonem. Jeho projednávání se zpožďovalo a na jaře ho zabrzdil i koronavirus.

Reklama

Doporučované