Hlavní obsah

Návrh zákona v Turecku legitimizuje sexuální zneužívání nezletilých

Foto: Profimedia.cz

Snímek z loňského protestu tureckých žen v Istanbulu proti sexuálnímu násilí.

Reklama

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) připravuje zákon, který promíjí sexuální zneužívání nezletilých, pokud se muž s nezletilou ožení. Podle šesti desítek tureckých advokátních sdružení je takový návrh primitivní a nepřijatelný. Informoval o tom The Guardian.

Článek

Kontroverzní zákon, který zákonodárci podle The Guardian plánují představit tureckému parlamentu na konci ledna, vyvolal vztek mezi aktivisty za práva žen v zemi. Kritici argumentují, že takový zákon nejen legitimizuje dětské sňatky a znásilnění, ale také dláždí cestu zneužívání dětí a sexuálnímu vykořisťování.

Trestné by podle nové úpravy legislativy sexuální zneužívání nemělo být v případě, že věkový rozdíl mezi obětí a pachatelem nepřesáhne určitou hranici. Podle serveru Duvar vedení AKP začátkem měsíce řešilo, zda by tento rozdíl měl být 10 či 15 let.

„Jsme plni obav a smutku. Opět se jedná o zákonu, který je podle nás amnestií pro pachatele sexuálního zneužívání. Diskuse na téma ‚Má být udělena amnestie, pokud je věkový rozdíl mezi pachatelem a dítětem menší než 10 nebo 15 let?‘ legitimizuje sexuální zneužívání dětí a podněcuje k takovým činům,“ uvádí se ve společném prohlášení 63 tureckých advokátních sdružení.

Podle nich je takový návrh primitivní a nepřijatelný, protože ospravedlňuje sexuální zneužívání a vynucená manželství.

Podobný vládní návrh zákona se dostal do parlamentu už v roce 2016, vládní AKP ho ale po kritice nevládních organizací, opozičních stran i tisíců obyvatel nakonec stáhla.

Agentury Organizace spojených národů varovaly, že návrh zákona by vytvořil prostředí beztrestnosti pro týrání dětí a nechal oběti náchylné k dalšímu týrání a strachu ze strany útočníků.

Advokáti ve společném prohlášení rovněž vyzvali k tomu, aby byl minimální věk pro manželství v Turecku stanoven bezpodmínečně na 18 let. Nyní sice v zemi pro uzavírání manželství hranice 18 let platí, zákon ale umožňuje sňatky i pro šestnáctileté. Mnohá manželství s nezletilými, i dívkami mladšími než 16 let, jsou navíc uzavírána před muslimskými duchovními. Takové sňatky ale nejsou oficiálně legální.

Reklama

Doporučované