Hlavní obsah

Návrh změny názvu ČSSD narazil, Hamáček s Foldynou se výjimečně shodli

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Reakce na návrh zkrácení názvu vyvolal především negativní reakce.

Článek

Vedení ČSSD chce po sto čtyřiceti letech zkrátit název strany pouze na SD, tedy pouze na Sociální demokracie. S touto informací přišel v pátek deník Právo. Předseda Jan Hamáček pro Seznam uvedl, že jde jen o námět do diskuse, který vzešel od pracovní skupiny pro stanovy. Ty má schválit sjezd na březnovém sjezdu. „Já osobně preferuji zachování současného názvu,“ uvedl.

Návrh nových stanov, kde se o této změně píše, rozeslalo vedení strany krajským organizacím. Někteří členové ho kritizují s tím, že se debata na sjezdu odvrátí od důležitějších témat.

„Bohužel jsem to zaregistroval. Je to naprostý nesmysl. Sociální demokracie potřebuje spíše změnu politiky než změnu názvu, musí se vrátit k původnímu voliči,” uvedl Jaroslav Foldyna pro Seznam. Neumí si vysvětlit, jak se toto téma dostalo do veřejné diskuse. „Nepodezřívám z toho Jana Hamáčka, nebyl to úmysl vedení strany.”

Sjezd má řešit například otázku existence ústředního výkonného výboru. Nově ho má nahradit méně početné předsednictvo, nad kterým bude fungovat už jen politické grémium. Na stole jsou i další důležitá témata.

Senátor Petr Vícha uvedl, že zaslané stanovy jsou pouze pracovním materiálem, který přímo neřeší změnu názvu: „Ten materiál, kde je napsáno ČSSD a v závorce SD, je pouze pracovní. V tuto chvíli z toho nevyplývá, že by mělo jít o změnu názvu celé strany.”

Další členové ale připomínají, že zkratku SD měla nechvalně proslulá Sicherheitsdienst, zpravodajská služba nacistické strany NSDAP a SS.

Na návrh zareagoval dopoledne také mluvčí prezidenta Miloše Zemana, který byl osm let předsedou této strany. „Změna názvu strany nepřinese změnu podpory voličů,“ uvedl Jiří Ovčáček s tím, že není dobré opouštět tradiční značku.

Reklama

Doporučované