Hlavní obsah

Navrhl obžalovat Babiše a skončil. Policie přiznala odchod klíčového policisty

Foto: ČTK, ČTK

Pavel Nevtípil odešel od policie.

Reklama

aktualizováno •

Ve stejný den, kdy policista Pavel Nevtípil navrhl státnímu zástupci, aby podal obžalobu na premiéra Andreje Babiše, odešel od policie do civilu.

Článek

Vedení pražské policie poprvé oficiálně potvrdilo, že do civilu odešel vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Policista, který se v poslední době dostal do pozornosti médií díky tomu, že měl na starosti vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Tedy případu, v němž je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a s ním i bývalá manažerka Agrofertu a také této středočeské farmy Jana Nagyová (v kauze známá jako Jana Mayerová, která nyní používá své dívčí příjmení Nagyová – pozn. redakce).

Nevtípil od policie odešel ve stejný den, kdy v pondělí odeslal spis státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi. A v této souvislosti navrhl, aby byla na Babiše a Nagyovou nyní podána obžaloba.

„Můžeme potvrdit, že pan Nevtípil odešel ke 31. květnu na vlastní žádost do civilu,“ uvedl v úterý pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Jan Daněk.

O tom, že tento vyšetřovatel chce odejít, psala média již v minulosti. Až dosud však tuto informaci nikdo oficiálně nepotvrdil. A nechtěl se k tomu ještě v pondělí vyjádřit ani šéf pražské policie Tomáš Lerch.

„Pražská policie zpravidla informuje o personálních záležitostech pouze v souvislosti se změnami v řadách vrcholného managementu. Komentovat personální záležitosti konkrétních policistů a občanských zaměstnanců nám nepřísluší,“ napsal Lerch.

O den později mluvčí pražské policie nakonec řekl, že Nevtípil policii opustil a ředitel Lerch pro Seznam Zprávy uvedl, že s vyšetřovatelem Nevtípilem jeho odchod osobně řešil. „Jeho rozhodnutí, které dlouhodobě zvažoval, bylo učiněno z osobních důvodů a nijak nesouviselo s případy, které v rámci své služební činnosti vyšetřoval,“ uvedl Lerch.

Nevtípila se redakci během pondělí ani úterý nepodařilo kontaktovat. Nebyl již ve své kanceláři k zastižení.

Nevtípil se kauzou Čapí hnízdo zabýval více než čtyři roky. Prověřoval, zda přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic bylo oprávněné.

Na počátku policie obvinila celkem jedenáct lidí. Vedle Babiše a jeho rodiny začali policisté stíhat také šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Později bylo ale stíhání většiny lidí zastaveno a v tuto chvíli se případ týká už jen Babiše a Nagyové.

Aby v současné době mohl policista Nevtípil případ uzavřít, čekal několik měsíců na zaslání dokumentů ze Slovenska. Ty měly pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů, která má odpovědět na otázku, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

Tedy zda v majetku Babišovy firmy (uklizené nyní ve svěřenském fondu) tehdy existoval nějaký jiný hotel nebo středisko pro pořádání kongresů. Jinými slovy – policie hledala druhé Čapí hnízdo. Tato analýza jí tak měla pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Zprávu jsme doplnili o vyjádření pražského policejního ředitele Lercha k důvodům odchodu policisty Nevtípila.

Reklama

Doporučované