Hlavní obsah

Vládní koalice ANO a ČSSD se dohodla, že obědy zdarma budou mít jen chudší žáci

Brífink po jednání koaliční rady.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Koaliční rada jednala o návrhu nařízení na zvýšení životního minima, s kterým přišla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Tématem byly i školní obědy zdarma, původní návrh ČSSD totiž přepracoval ministr školství za ANO Robert Plaga.

Článek

Školní oběd zdarma by měly dostávat děti z chudších rodin, ne všichni školáci. Dohodli se na tom dnes zástupci vládních stran ANO a ČSSD. Shodu zatím nenašly na částce a termínu navýšení životního minima, které hraje roli u stanovení dávek. K debatě se vrátí po hodnocení vývoje počtu příjemců pomoci. Novinářům to po jednání koaliční rady řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. ČTK to potvrdila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Uspěly tak dnes záměry ANO, ne plány ČSSD.

Sociální demokraté prosazují navýšení životního minima už teď od ledna. Podle návrhu ministryně práce by se mělo zvednout po sedmi letech o 11 procent. Proti je ministerstvo financí. Jeho šéfka Alena Schillerová (ANO) souhlasí s růstem částek od ledna příštího roku. ČSSD navrhuje obědy zdarma všem dětem z mateřských a prvního stupně základních škol. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by bezplatné stravování měli mít školáci z mateřských a základních škol s přídavkem na děti, tedy z rodin s příjmem do 2,7násobku životního minima. Vláda o návrzích jednala v pondělí, nepřijala je.

"Principiálně se shodujeme v tom, že by stát měl přispět na obědy v mateřských a základních školách dětem, které to potřebují," uvedl Faltýnek.

Podle Schillerové je Plagova varianta „nejvíc pravděpodobná“ a nyní se hledá kompromis mezi návrhem sociálních demokratů a ANO. ČSSD kritizovala u Plagovy předlohy například vysoké náklady na zajištění obědů. „Budeme hledat kompromis, který by se týkal rodin, které skutečně nemají na to, aby dětem obědy platily,“ řekla ministryně financí.

K debatě o životním minimu by se vedení koalice mělo vrátit za pár měsíců po vyhodnocení počtu příjemců přídavků. Zajímat je bude, zda jich neubývá. Maláčová v úterý řekla, že by se i kvůli zamýšleným školním obědům zdarma měla hranice příjmu rodin pro přídavky na dítě zvýšit. Na dávku i bezplatné stravování by měla podle záměru dosáhnout větší skupina dětí, a to z domácností s příjmem do trojnásobku minima. Schillerová to označila za technikálii a technicky složité řešení.

Vedle přídavků na děti se od životního minima odvíjí třeba příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, porodné či mimořádná okamžitá pomoc i nezabavitelné minimum při exekucích. Výdaje na dávky pro lidi v nouzi v posledních letech klesají. Důvodem je růst zaměstnanosti i výdělků. Řada příjemců se díky vyššímu příjmu přehoupla přes stanovenou příjmovou hranici pro přidělení podpory a na peníze od státu už nemá nárok. Podle Schillerové by nebylo rozumné v době, kdy chybí pracovní síly, dávky zvyšovat.

Sociální demokraté se k výsledkům dnešního jednání podrobněji nevyjádřili. Stanovisko novinářům představili jen zástupci ANO.

Obě vládní strany se v poslední době přou o to, komu náleží zásluhy za jednotlivá opatření a návrhy. Politici a političky ANO a ČSSD na sociálních sítích oznamují, jak jednotlivé kroky prosadili či vymysleli právě oni. Týká se to třeba navýšení minimální mzdy či školních obědů zdarma.

Reklama

Související témata:

Doporučované