Hlavní obsah

Návštěvníci pražské zoo se mohou nechat v areálu naočkovat proti covidu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé, kteří o víkendu navštíví pražskou zoo, se mohou nechat v areálu očkovat bez registrace. Praha připravila očkovací autobus, který stojí hned za vstupem do zahrady a podle primátora Zdeňka Hřiba se vydá i na další místa.

Článek

„Naočkovaní byli v sobotu lidé všech věkových kategorií včetně dětí. Starší lidé oceňují, že se mohou nechat naočkovat jednodávkovou vakcínou,“ řekla pracovnice, která vakcínu aplikuje. „V Zoo Praha bude očkovací autobus v sobotu a v neděli v otevírací době areálu. Možnost očkování mají všichni návštěvníci s platnou vstupenkou. Očkovací bus je u Vzdělávacího centra kousek od hlavního vchodu,“ řekla mluvčí zoo Lucie Dosedělová.

„Vyrazili jsme s očkovacím autobusem na místa, která jsou frekventovaná nebo kde se konají velké akce. Logicky pražská zoo patří k nejfrekventovanějším místům, když je takto o víkendu hezky,“ řekl Hřib. V příštích dnech podle primátora autobus zaparkuje třeba v botanické zahradě nebo na náplavkách, kompletní trasa je na webu.

„Chystáme se i do tržnice Sapa, kde bychom rádi očkovali i cizince, kteří nejsou zaregistrovaní v systému veřejného zdravotního pojištění, ale k tomu potřebujeme, aby nám ministerstvo zdravotnictví povolilo očkování takzvaných samoplátců. V tuto chvíli nám ho odmítají vydat, doufám, že se to změní, protože komunita cizinců nemůže zůstat v Praze bez očkování,“ doplnil primátor.

Lidé na očkování v autobuse oceňují, že mohou dostat vakcínu bez registrace a čekání nebo také to, že to mají blízko, pokud bydlí v okolí. Pokud zvolí dvoudávkovou vakcínu, musejí pak znovu třeba do autobusu na jiném místě nebo dostanou termín v metropolitním očkovacím centru.

Počty nově nakažených nemocí covid-19 v Česku v mezitýdenním srovnání klesají, testy v pátek potvrdily 140 nových případů, což je zhruba o 50 méně než před týdnem a nejméně v tomto týdnu. Dál ubylo i nově nakažených na 100.000 lidí za týden. V celorepublikovém srovnání krajů se Praha s počtem potvrzených případů covidu-19 za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel drží na druhém místě s 22 případy za Plzeňským krajem s 30 případy.

Počet podaných dávek vakcíny v ČR překročil 10,3 milionu. Ukončené očkování má 4,8 milionu lidí, zhruba 45 procent z 10,7 milionu obyvatel v zemi. Aspoň jednou dávkou bylo naočkováno přes 63 procent obyvatel starších 16 let a 54 procent této populace má očkování dokončeno.

Od loňského 1. března, kdy byly v zemi potvrzeny první případy nemoci, statistiky zaznamenaly přes 1,674 milionu nakažených. Většina se vyléčila, 30.373 lidí s potvrzeným koronavirem zemřelo.

Reklama

Doporučované