Hlavní obsah

Návštěvnost jihomoravských koupališť je nízká, odrazují opatření i počasí

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Provozovatelé koupališť v Jihomoravském kraji zaznamenali v první polovině prázdnin nižší návštěvnost v porovnání s minulými sezonami.

Článek

Důvodem jsou podle nich opatření proti šíření koronaviru a také časté výkyvy teplot a změny počasí v červenci. Vyplývá to z odpovědí provozovatelů koupališť, které ČTK oslovila.

Na brněnských koupalištích v Zábrdovicích a na Riviéře proti minulému roku klesla návštěvnost o 20 procent. „Nejsme spokojeni s návštěvností nejenom na koupalištích, ale ani v našich krytých bazénech,“ uvedla Michaela Radimská, mluvčí společnosti Starez-sport, která koupaliště provozuje. Riviéru navštívilo v červenci v průměru 700 lidí denně, což je necelých deset procent z kapacity areálu.

Důvodem nízkého zájmu jsou podle Radimské nařízení ministerstva zdravotnictví. „Lidé se jdou raději vykoupat do rybníku nebo do přehrady. Nastavené podmínky jsou pro nás v podstatě likvidační, protože náklady na provoz střediska se nemění,“ uvedla. Přibližně 15 procent návštěvníků odchází od pokladen, protože se nechce prokázat dokladem o bezinfekčnosti.

Propad zaznamenali také na Kraví hoře, kde přišlo o 10.000 lidí méně než loni za stejné období. „Máme vysledováno, že v červenci návštěvnost negativně ovlivnila hlavně měnící se covidová opatření. Velkou roli letos hraje i počasí,“ řekla Kateřina Dobešová, mluvčí městské části Brno-střed, která má koupaliště ve správě.

Jakmile jsou na večerní hodiny hlášeny bouřky, už odpoledne je podle provozovatelů vidět, že je na koupališti méně návštěvníků a noví nepřichází. Časté dešťové přeháňky s sebou přináší i teplotní výkyvy, což lidi od návštěvy venkovních bazénu také odrazuje.

„Už minulý rok to bylo horší než předchozí sezony, ale letos je to opravdu špatné. Lidi nechodí kvůli špatnému počasí a také se nechtějí testovat. Chodí hlavně očkovaní,“ sdělil správce tišnovského koupaliště Milan Vitula. Návštěvnost za minulý měsíc zde byla proti jiným rokům třetinová, při nepříznivé předpovědi počasí bývá koupaliště uzavřeno.

Městská plovárna Louka ve Znojmě se s nedostatkem návštěvníků nepotýká. Čísla mají podobná jako v minulých letech. „Nedávno jsme srovnávali údaje o návštěvnosti a rozdíly proti minulým rokům nejsou až tak velké,“ řekla správkyně sportoviště Jana Rejzková. Nebýt protiepidemických opatření, byla by však podle ní návštěvnost vyšší.

Reklama

Doporučované