Hlavní obsah

Návštěvnost kin zvedají komedie a Bond, zájem o koncerty je menší

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Návštěvnost kin od jejich znovuotevření 24. května zvedají české komedie a nový James Bond, také hudebníci využívají možnost znovu koncertovat.

Článek

Sály však nebývají tak plné jako před pandemií. Hvězdy světové populární hudby své koncerty v Praze plánují až příští rok. Pořadatelům dělají starosti výsledky předprodejů vstupenek na kulturní akce, protože lidé se z obav před zrušením akcí kupují lístky až na poslední chvíli. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Vláda při protipandemických opatřeních loni od 12. října omezila nebo zakázala mimo jiné kulturní akce včetně divadelních a filmových představení a koncertů.

„Zahajovací koncerty 87. sezóny jsou pro nás letos příslibem naděje, že se svět vrací do normálu. V minulém roce jsme sezonu zahajovacím koncertem začali a následně kvůli světové pandemii hned také ukončili. Tento nešťastný čas jsme se snažili využít, jak to šlo, tedy především k nahrávání,“ uvedl šéfdirigent Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Tomáš Brauner. FOK zahájí 87. koncertní sezonu koncerty se světově uznávaným klavíristou Lukášem Vondráčkem 13. a 14. října.

Novou sezonu před zaplněným pražským Rudolfinem zahájily i další pražské orchestry jako Česká filharmonie (ČF) nebo Symfonický orchestr Českého rozhlasu. „Pracujeme na všech variantách koncertního provozu, které mohou od podzimu nastat. Proto připravujeme kombinace živých koncertů pro menší i větší počet diváků, audiovizuální obsahy v nejlepší dostupné kvalitě, živý i přenášený doplňkový program a k tomu celou škálu opatření,“ uvedl před začátkem sezony generální ředitel ČF David Mareček.

Kapely a interpreti často místo zrušených letních festivalů populární hudby připravili turné po menších sálech. Koronavirovou pauzu využili k natočení nahrávek. Některé nové písně představila skupina Wohnout. „Návštěvnost je teď nižší než před lockdownem, ale lidé jsou takoví euforičtější. Míváme pocit, jako bychom začínali, dostáváme se teď na místa, kde jsme třeba nikdy nehráli, i když se nám zdálo, že taková už nejsou. Spousta klubů zanikla a nová místa se zase objevila,“ konstatoval kytarista Jan Homola.

Vystoupením dvojice Max Cooper a Bruce Brubaker s projektem Glassforms byl 8. října zahájen festival Spectaculare.„Festival se vrací po roce a půl, kdy byl sedmý ročník přerušen v březnu 2020 pandemií a více než polovina festivalu nebyla realizována. Nakonec se Spectaculare vrátil až ve svém 8. ročníku výjimečně na podzim,“ sdělil Josef Sedloň, ředitel a dramaturg Spectaculare.

Klasická kina mohla zahájit omezený provoz 11. května. Síť multikin Cinestar zahájila hned provoz ve všech 13 pobočkách v zemi. Konkurenční Cinema City v Česku otevřela 12 multiplexů a jeden megaplex 25. června. Zájem se rozjížděl zvolna. Částečně za tím byla obava z nákazy a mnoha příznivcům mainstreamových filmových žánrů chyběly hojně navštěvované akční filmy nebo sci-fi z utlumené hollywoodské produkce.

Zvýšenou návštěvnost kinaři zaznamenali až v posledních měsících v souvislosti s uvedením nových českých komedií a filmem Není čas zemřít s nesmrtelným britským agentem Jamesem Bondem. Pětadvacátá bondovka, v níž by měl naposledy slavného agenta ztvárňovat herec Daniel Craig, o premiérovém víkendu nasbírala 118.000 diváků a na držbách vydělala 21 milionů korun. Film, který je v bondovské sérii debutem amerického režiséra Caryho Fukunagy, zvítězil s velkým náskokem.

Z českých filmů k navýšení příjmů kinařů nejvíce přispěla komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Za deset týdnů komedii Patrika Hartla vidělo 561.500 diváků, kteří v pokladnách kin nechali 87,7 milionů korun. Velká návštěvnost se očekává také od celovečerního dokumentu Karel režisérky Olgy Malířové Špátové, který dorazil do kin 7. října. Během premiérového víkendu ho uvede 241 kin, nejvíce od jejich znovuotevření.

Reklama

Doporučované