Hlavní obsah

Opatření přicházejí opět v tu nejhorší možnou dobu, říká majitel posilovny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Fitness centra s obavami vyhlížejí pondělní ráno.

Článek

Návštěvnost fitness center od příštího pondělí klesne, bojí se jejich provozovatelé. Důvodem je rozhodnutí vlády o tom, že služby, hotely a hromadné akce budou nově moci navštěvovat jen očkovaní lidé, nebo lidé, kteří prodělali covid. S výjimkou pro děti do 18 let a lidí, kteří se nemohou nechat očkovat.

Jedním z provozovatelů a majitelů fitness centra je také David Knobloch, který se vzhledem k nadcházejícím opatřením obává propadu návštěvnosti s přímým vlivem na tržby až o polovinu ze současných čísel. I ta jsou ale podle jeho slov oproti období před covidem stále nižší, než na jaká byli zvyklí a sahají přibližně na 70 procent původní návštěvnosti.

„Opatření přicházejí opět v tu nejhorší možnou dobu pro náš obor, protože se dostáváme do sezony, na kterou jsme od znovuotevření v květnu tak dlouho čekali. Nedokážeme odhadnout a ani si netroufáme předvídat, jaká další možná opatření můžou v krátké budoucnosti nastat,“ vyjádřil se k budoucí restrikci David Knobloch ze společnosti Everyday Fitness.

O dlouhodobá členství není zájem

„Ze zkušenosti víme, že jakékoliv nové opatření je pro nás v současnosti nemyslitelné a může přijít ze dne na den. Tak jako tak se to samozřejmě propisuje do nálady klientů, kteří nejsou ochotni se vázat dlouhodobým členstvím,“ upozornil Knobloch na trend, který nejistá doba do oboru přináší.

I přestože pražské fitness centrum ponese následky restrikcí, podnikatel zároveň přiznává, že zavedená opatření platná od příštího pondělí jsou opodstatněná.

Také do Fitness Blue Gym v Brně přijde s testem asi deset procent lidí, podle spolumajitele Igora Ryšavého by zpřísnění znamenalo další propad do obrovských ztrát.

„Za rok a půl pandemie jsme přišli o pět milionů, stát nám pomohl 700 000 Kč. Vyčerpali jsme rezervy i úvěr. Už mnoho měsíců nevíme, jestli přežijeme. Odklon od testování ale nepovažuji za řešení. Nákaza se šíří i mezi očkovanými, kteří bez testu nezjistí, že jsou nemocní,“ řekl Ryšavý pro ČTK.

Od listopadového zrušení proplácení testů státem se podle něj fitcentrum potýká s poklesem návštěvnosti, který nejspíš bude před Vánoci ještě pokračovat.

Podle reakce České fitness komory se zdá, že „lockdown neočkovaných“ nejhůře ponese byznys v regionech, protože ve větších městech a zejména v Praze je vyšší míra proočkovanosti obyvatel, vyplývá z jejich průzkumu.

„V Praze máme fitness centra, kde mají téměř stoprocentní návštěvnost, protože očkovaný je téměř každý. Ale zejména mimo Prahu jsou čísla velmi dramatická. Skoro bych řekla, čím dál od Prahy, tím jsou čísla horší. Nicméně ve velkých městech je návštěvnost trochu lepší,“ uvedla Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

Návštěvnost je ale oproti roku 2019 na polovině

Cvičení už lidé v posledních týdnech omezují kvůli stoupajícím počtům nakažených a se zpřísněním opatření přijde další rána. „Už v tuto chvíli mají fitness centra o polovinu nižší návštěvnost. V okamžiku, kdy nám vezmou antigenní testování a samotesty, návštěvnost klesne o dalších 25 procent,“ odhadla Havrdová.

Její odhad vychází z průzkumu České fitness komory, kterého se zúčastnili provozovatelé fitness center, ale i další sportoviště, bazény a sauny – celkem 339 subjektů z celé České republiky. Nejvíce z Prahy (18,6 %), Jihomoravského (15 %) a Středočeského kraje (13,9 %).

Foto: Česká fitness komora

Výsledky průzkumu České fitness komory.

Česká komora fitness se také ptala, jakým dokladem o bezinfekčnosti se klienti prokazují nejčastěji. Vyšší návštěvnost koresponduje s proočkovaností klientů. V krajích, kde provozovatelé uvádějí vyšší návštěvnost, se totiž klienti častěji prokazují certifikátem o očkování – celkově tak podle průzkumů činí dvě třetiny návštěvníků. Možnosti předložit certifikát o prodělané nemoci, negativní AG/PCR test nebo absolvovat samotest na místě využívá zbylá třetina.

Foto: Česká fitness komora

Výsledky průzkumu České fitness komory.

Chystají se kompenzace

Ministr průmyslu v demisi Karel Havlíček (ANO) na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že vláda hodlá v souvislosti s novými restrikcemi proti šíření koronaviru obnovit programy Covid 2021, Nepokryté náklady a Bonus pro živnostníky, a to se stejnými parametry jako doposud. Dosavadní změny by měly platit do února.

S jistotou bude o nových kompenzací jasno příští pondělí, slíbila vláda. Jednat o nich bude na začátku týdne.

Reklama

Doporučované