Hlavní obsah

Návštěvnost ostravské galerie loni klesla o desetitisíce lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Návštěvnost Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) loni výrazně poklesla. Na akce pořádané v jejím sídle v Domě umění zamířilo o desetitisíce lidí méně než v minulých letech.

Článek

Galerie byla kvůli opatřením proti koronaviru, stejně jako jiná zařízení, dlouho uzavřená. Letos se pracovníci galerie chtějí zaměřit, pokud to situace dovolí, na prezentaci ostravských umělců. „Rok 2020 byl pro všechny složitý a smutný. Věřili jsme, že rok 2021 se vrátí do normálních kolejí, a proto jsme připravili bohatý výstavní program už od března, přestože nemalá jeho část vychází ze zmenšených ekonomických možností. V letošním roce se zaměříme na ostravské umělce a výstavy ze sbírek GVUO i vzhledem k 95. výročí Domu umění. V tuto chvíli však nedovedeme odhadnout, jaký letošní rok nakonec bude,“ uvedl k ročnímu životu s epidemií ředitel galerie Jiří Jůza.

Rekordní návštěvnost galerie zaznamenala v Domě umění v roce 2017. Tehdy její akce navštívilo přes 107 tisíc lidí. Od té doby návštěvnost výrazně klesala. Vždy ale byla ovlivněna vnějšími vlivy. Nejprve úpravou prostoru před galerií, jejíž sídlo bylo hůře dostupné. Později i opravou střechy, kdy byl Dům umění v roce 2019 na půl roku zcela uzavřený. Nejhorší dopad na návštěvnost ale měla epidemie koronaviru. Loni galerii navštívilo jen okolo 23 tisíc lidí.

Vedení galerie se ale situaci podařilo ekonomicky zvládnout. „Výpadek příjmu ze vstupného či prodeje publikací jsme pokryli úspornými opatřeními, které jsme v roce 2020 zavedli. K účetní ztrátě tedy v roce 2020 nedošlo,“ řekla mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

Galerie vinou epidemie musela předčasně ukončit několik výstav. Jiné přesunula na letošní rok. „V období jarní vlny epidemie jsme přesunuli své aktivity do on-line prostoru. Posílili a dále jsme rozvinuli prezentaci galerijních sbírek a výstav na našich webových stránkách,“ uvedla. Aktivní byla galerie i na sociálních sítích, kde se zaměřila na prezentaci uměleckých děl ze svých sbírek. „I po skončení epidemie zavedené on-line aktivity zůstanou už trvalou součástí naší nabídky,“ uvedla Šrubařová.

Dodala, že v době uzavření se zaměstnanci věnovali hlavně digitalizaci sbírek galerie. Prostřednictvím velkého skeneru archivní materiály z knihovny přepisují do elektronické formy. Vytvářeli také elektronický archiv plakátů k výstavám. „V digitalizaci, na kterou za normálních okolností nebylo mnoho času, budeme pokračovat i v době, kdy se opět otevřeme,“ řekla.

Dodala, že kurátoři nyní dokončují čtyři výstavy, které by galerie chtěla otevřít v březnu, pokud to bude možné. „Jejich zahájení už bylo jednou kvůli pandemii odloženo. Doufáme, že další zásah do výstavního programu už nebude nutný,“ zakončila mluvčí.

Reklama

Doporučované