Hlavní obsah

Návštěvnost stezky korunami stromů Krkonoše klesla o 20.000 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stezku korunami stromů Krkonoše u Janských Lázní na Trutnovsku za první pololetí letošního roku navštívilo přes 70.000 návštěvníků, meziročně je to pokles asi o 20.000 lidí.

Článek

Důvodem byla především vynucená provozní přestávka kvůli koronaviru. ČTK to dnes řekla jednatelka společnosti Stezka korunami stromů Krkonoše Marie Jarkovská. Stezka je otevřena celoročně.

„Vzhledem k poklesu návštěvnosti došlo samozřejmě k propadu tržeb. Za leden až duben to bylo o 39 procent,“ uvedla pro ČTK Jarkovská.

Stezka po více než měsíc a půl trvající koronavirové pauze otevřela 1. května. Zatímco nyní stezka zaznamenává mírný nárůst návštěvnosti, situace se začala po znovuotevření zlepšovat jen velmi pozvolna.

„V květnu a červnu byly ve srovnání s loňským rokem návštěvnosti nižší. Začátkem července odpovídaly návštěvnosti loňskému roku a nyní se můžeme těšit i mírnému nárůstu, a to asi o deset procent,“ sdělila Jarkovská.

Vyšší zájem turistů v letních měsících by podle ní mohl zmírnit propad v jarních tržbách krkonošské atrakce. „Vzhledem k tomu, že náš provoz je celoroční, tak celkový výsledek může ovlivnit i mimosezona. Situace kolem covid-19 se mění každým dnem, a tak nelze nic odhadovat ani očekávat,“ uvedla pro ČTK Jarkovská.

Stezka korunami stromů návštěvníkům nabízí například naučné centrum v podzemí dřevěné, 45 metrů vysoké rozhledny, které představuje spletitý kořenový systém stromů. Od června zdobí areál stezky několikatunový dřevěný nosorožec s mládětem, tento prvek má pomoci vzájemné propagaci stezky a ZOO Dvůr Králové, které jsou od sebe vzdálené 34 kilometrů.

Stezka je v provozu od července 2017. Loni na ni zavítalo více než 300.000 turistů a stala se tak třetím nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Královéhradeckém kraji, po ZOO Dvůr Králové nad Labem a kabinovou lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku. V roce 2018 získala stezka cenu Stavba roku Královéhradeckého kraje.

Reklama

Doporučované