Hlavní obsah

Navzdory masivním protestům se arménským premiérem stal bývalý prezident Serž Sargsjan

Video: AP

 

Reklama

Při demonstracích, které organizovala opozice, bylo zraněno nejméně 20 lidí. Protestující nesouhlasili s tím, aby se novým premiérem stal bývalý prezident Serž Sargsjan.

Článek

Arménie má nového premiéra, v úterý se jím stal Serž Sargsjan. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Bývalého prezidenta ve funkci předsedy vlády schválil parlament, a to navzdory protestům v hlavním městě Jerevanu i na jiných místech v zemi.

Pondělní protest začal v Jerevanu pokusem zablokovat dopravu. „Lidé si lehají na asfalt, nepouštějí vozidla, včetně hromadné dopravy,“ vylíčil situaci zpravodaj ruské agentury TASS. „Doprava v centru města byla téměř zastavena,“ dodal. Pak ale podle něj policisté začali „čistit hlavní ulice od demonstrantů“.

Zraněno bylo nejméně 20 lidí a hospitalizován byl i vůdce protestů a opoziční poslanec Nikol Pašinjan. Zraněni byli i tři policisté, jeden z nich je podle úřadů ve vážném stavu.

Demonstranti v úterý v Jerevanu obklíčili ministerstvo vnitra a kancelář prokurátora. Mezitím policie bránila parlament, kde zákonodárci rozhodovali o tom, zda se Sargsjan stane premiérem.

V neděli vůdce protestů Pašinjan vyzval obyvatele Jerevanu k masovým akcím občanské neposlušnosti, zejména k blokování ulic, mostů, k vyřazení metra z provozu i vyprázdnění bankovních účtů, připomněl Interfax.

Sargsjan byl prezidentem od roku 2008. Na začátku letošního roku mu vypršel mandát. Během jeho působení přešla republika z prezidentského na parlamentní systém. Opozice Sargsjana obviňuje, že přechod na nový systém vládnutí prosadil s cílem udržet se po vypršení prezidentského mandátu u moci.

Arménie je jednou z nejchudších zemí bývalého Sovětského svazu. Je silně závislá na pomoci a investicích z Ruska, které má v Arménii vojenskou základnu. Země s necelými třemi miliony obyvatel vede mnohaletý spor se sousedním Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach. Ázerbájdžánský region osídlený Armény obsadily arménské jednotky a území se v polovině 90. let jednostranně odtrhlo od Ázerbájdžánu. Konflikt se navzdory mezinárodnímu úsilí dodnes nepodařilo urovnat.

Reklama

Doporučované