Hlavní obsah

Navzdory odporu magistrátu bude v Praze novoroční ohňostroj

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadal pražský ohňostroj.

Reklama

Praha už letos na přelomu roku nahradila novoroční ohňostroj videomappingem. Letos kvůli úsporám neuspořádá ani ten. Spolek Ohňostroj pro Prahu proto organizuje ohňostroj vlastní, má jít o „oslavu života“.

Článek

Oficiální pražský novoroční ohňostroj byl letos na Nový rok poprvé v historii nahrazen videomappingem na budově Národního muzea. Praha za něj zaplatila téměř dva miliony korun. Pro oslavu roku 2021 ale hlavní město nepočítá ani s touto světelnou show. Důvodem jsou peníze – město chce kvůli koronaviru šetřit. Ušetřené peníze chce město podle radních využít k jiným účelům, které Praze a jejím obyvatelům pomohou s řešením ekonomických dopadů koronavirové krize.

Spolek Ohňostroj pro Prahu se ale nyní rozhodl, že navzdory postoji magistrátu novoroční ohňostroj uspořádá. Vyhlásil veřejnou sbírku, jež má spolku pomoci utáhnout náklady s ohňostrojem spojené.

Takto vypadal letošní videomapping.Video: město Praha

„Velkolepý ohňostroj 1. ledna opět ozáří nebe nad českou metropolí, a lidé tak budou mít příležitost přivítat příchod roku 2021, který snad přinese více radosti než rok letošní,“ konstatuje spolek ve svém prohlášení. „Po nevídaném úspěchu ‚neoficiálního‘ novoročního ohňostroje na začátku letošního roku se realizátoři předchozích pražských novoročních ohňostrojů a spolek Ohňostroj pro Prahu dohodli na dlouhodobé spolupráci.“

Anketa

Je pro vás ohňostroj důležitou součástí přelomu roku?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 227 čtenářů.

„Novoroční ohňostroj je hlavně tradicí a oslavou života, oslavou radosti a to je něco, co by jednoduše mělo být zachováno,“ uvedl předseda spolku Ohňostroj pro Prahu Jan Šaršoun. „Letošek není úplně šťastným rokem, řešíme krizi, kterou jsme nikdy neřešili, a lidem chybí radost, kultura, umění. Lidé jsou společenští, chtějí se setkávat, chtějí zažívat společné zážitky a to je to, co ten novoroční ohňostroj lidem dokáže zprostředkovat,“ dodal.

Podle jeho vyjádření se spolek dohodl s realizátory na dlouhodobé spolupráci, aby zachovali tradici novoročních ohňostrojů v Praze tak dlouho, jak jen bude v jejich silách. „Ve své podstatě jsme se dohodli, že dokud tu budeme my, budou tu i pražské novoroční ohňostroje,“ potvrdil Martin Peter, choreograf posledních šesti pražských novoročních ohňostrojů.

Ohňostroje se historicky odpalovaly z Letenských sadů, z Vítkova, Petřína nebo z hladiny řeky Vltavy a přilákaly stovky tisíc diváků a turistů. Financování pražských ohňostrojů a jejich organizace probíhaly v předešlých letech ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Neoficiální pražský ohňostroj letos na Nový rok byl odpálen díky záštitě rady městské části Prahy 2 z Bastionu nad parkem Folimanka a lidé jej nejvíce sledovali z Vyšehradu. Financován byl z veřejné sbírky organizované spolkem Ohňostroj pro Prahu. I letos nad ohňostrojem převzala záštitu rada městské části Prahy 2 a odpalovat se opět bude z Bastionu.

Spolek stejně jako loni i letos otevřel transparentní účet veřejné sbírky, na který může kdokoli přispět libovolnou částkou. „Loni jsme díky veřejné sbírce dokázali na novoroční ohňostroj peníze získat, letos tedy pokračujeme ve stejném formátu, opět jsme ovšem také oslovili firmy. Loni jsme byli velkou neznámou a věříme, že díky úspěšné realizaci předchozího ohňostroje již nebudeme pro firmy jen snílky,“ upřesnil předseda spolku.

Tématem ohňostroje bude dle tvůrců „Praha žije!“. „Téma jsme probírali velmi dlouho a myslím, že jsme došli k velmi krásnému a pozitivnímu scénáři. K tomu tématu patří i podtitul ‚Se srdcem na dlani‘, jelikož tak naše hlavní město vnímáme, živoucí, otevřené všem a v tom srdci je symbolika lásky, naděje, štěstí a to vše chceme těm lidem předat,“ upozornil David Černý, autor projektu Miluju Prahu a dvou knížek o Praze. Právě Miluju Prahu je i letos mediálním partnerem celého projektu. „Téma jsme měli připravené, nicméně stále jsme s ním nebyli zcela spokojeni, a proto jsme dali znovu hlavy dohromady, tentokrát i s panem Černým,“ řekl předseda spolku Šaršoun.

Součástí ohňostroje bude kampaň #NebuduStřílet, jíž chce spolek vyjít vstříc odpůrcům pyrotechniky. Podle Šaršouna spolek nechce nikomu nařizovat, aby zábavní pyrotechniku užíval, nebo ne. Jde prý o šíření osvěty, jak ji používat správně, rozumně a bez zbytečného nebezpečí pro sebe i své okolí. „Loni jsme tuto kampaň úspěšně spustili, jde o dlouhodobý projekt, jak konec roku uklidnit. Město se pravděpodobně chce vydat cestou zákazů a restrikcí, což je to nejjednodušší, co může udělat. Ale bude to k něčemu?“ ptá se Šaršoun. „Navíc tím primátor i celé vedení hlavního města ukazují, že lidem nevěří, že si myslí, že pomohou jen zákazy, a to není dobré znamení.“

Spolek letos znovu připravuje odborné přednášky pro školy i veřejnost a navíc začal pracovat na krátkých animovaných spotech, které černým, až brutálním humorem mají ukázat úskalí neobezřetného nadužívání zábavní pyrotechniky. „Je to zábavné a zároveň brutální, vždy jsem pyrotechniku respektoval a po zhlédnutí těch spotů by už snad měl každý,“ uvedl Martin Peter. Minimálně dva z několika plánovaných spotů budou hotové do konce října.

Zároveň předseda spolku uvádí i jeden z dílčích úspěchů kampaně #NebuduStřílet. „Velmi aktivně jsme oslovovali obchodní řetězce a řešili jejich přístup k prodeji zábavní pyrotechniky. Mnoho našich zpráv zůstalo nezodpovězených, nicméně rádi bychom uvedli společnost Bauhaus jako první vlaštovku, která přestává počínaje letoškem prodávat zábavní pyrotechniku,“ uvedl Šaršoun.

Reklama

Doporučované