Hlavní obsah

Navzdory třetí vlně klesají prodeje léků. Jsou na úrovni před pandemií

Foto: Shutterstock.com

Prodej pomůcek a léků pomáhajících proti koronaviru klesl na předpandemické hodnoty. Ilustrační fotografie.

Reklama

V pondělí v Česku přibylo 12 860 nových případů nemoci covid-19, ale podle dat lékáren jako by žádná pandemie nebyla. Prodej roušek, dezinfekce, léků a podobného zboží klesl na míru před pandemií. Lidé se totiž už zásobili.

Článek

Aktuální prodeje sortimentu souvisejícího s covidem včetně roušek, léků a dezinfekce klesly na úroveň období, kdy v Česku žádná nákaza nebyla. Trend je patrný i přesto, že Česko se nyní nachází v nejhorším stupni protiepidemického systému PES, který s sebou přináší řadu omezení. V tiskové zprávě to uvedla internetová Lékárna.cz. Podle firmy je jedním z důvodů zřejmě to, že lidé si už na život s covidem zvykli a jsou na každodenní život v ohrožení nákazou vybaveni.

„Zájem o zdravotnický sortiment související s nákazou covid-19 počínaje vánočními svátky rychle klesl z nadstandardně vysokých nákupů až na úroveň standardních nákupů v loňském období. Nakupovalo se tedy zhruba v takových objemech, jako by koronavirus vůbec nebyl,“ řekl dnes zakladatel společnosti Lékárna.cz Vladimír Finsterle. Firma vychází z dat svého KoronaIndexu, který srovnává růst prodejů vybraného sortimentu souvisejícího s covidem vůči maximálním prodejům na jaře loňského roku při první vlně pandemie.

Podle Finsterleho mohly vývoj ovlivnit dva významné faktory. Jde o pravidelný sezonní pokles prodejů o Vánocích a mezi svátky a také o změnu priorit v nákupech zákazníků na webu Lékárna.cz. „Ti se aktuálně soustředí na běžné potravinové doplňky, volně prodejné léky bez vazby na covid a také na produkty podporující hubnutí. Covidový sortiment doplňují jen podle své aktuální potřeby. Touto změnou zájmů a potřeb se obsahy nákupních košíků na webu Lékárna.cz blíží normální situaci,“ sdělil Finsterle.

Uvedl, že za další možný důvod považuje i začátek očkování. „Tento trend se ale musí potvrdit i v dalších dnech, které nebudou sváteční, ale naopak zcela běžné. Předpokládám, že s postupem očkování do běžné populace a aktuální situací nám KoronaIndex opět ukáže rostoucí nákupy,“ dodal Finsterle. Lékárna.cz vznikla v roce 1999 jako portál s informacemi o lécích, zdraví a nemocech. První český internetový obchod s léky spustila v roce 2003.

Testy v Česku v pondělí potvrdily 12 860 nových případů nemoci covid-19, téměř o 2000 více než před týdnem. Novým typem koronaviru se v Česku od začátku epidemie prokazatelně nakazilo skoro 760 000 lidí. Přibližně čtyři pětiny z nich se z nemoci uzdravily, vyplývá ze statistik na webu Ministerstva zdravotnictví. Rizikový index protiepidemického systému PES dnes stoupl na 89 bodů, sedmý den zůstává v nejpřísnějším, pátém stupni pohotovosti.

Reklama

Doporučované