Hlavní obsah

Názorový veletoč: Školáci se už testovat nebudou. Testy stejně nepřišly

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví v úterý zničehonic otočilo. Testovat ve školách se už nebude, ačkoliv dosud šlo o důležitou součást boje s pandemií. Ministerstvu školství se kvůli rozhodnutí zdravotnictví nepodařilo ani dokoupit testy.

Článek

Ještě na přelomu září a října Ministerstvo zdravotnictví počítalo při zhoršení situace s opětovným testováním ve školách, a to buď v lokálních ohniscích, nebo i plošně. Ostatně s termínem plošného testování se operovalo někdy kolem podzimních prázdnin na konci října, zmiňoval to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) i ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Jenže Ministerstvo zdravotnictví teď otočilo. Testování ve školách už hlavní hygienička Pavla Svrčinová ani šéf zdravotnictví Vojtěch nevidí jako důležité protiepidemické opatření.

„Plošné testování ve školách mělo svůj smysl v době, kdy se děti vrátily do škol po dlouhém pobytu mimo domov. Bylo potřeba zjistit, jaká je skutečná virová nálož ve společnosti. To v současné době podle názoru hlavní hygieničky není potřeba díky masivnímu testování. Dnes máme dost dalších dat pro podrobnou analýzu,“ napsal Seznam Zprávám Vojtěch.

Data ale ukazují rostoucí dynamiku epidemie, nyní nejvíce v Moravskoslezském kraji, kde počet nových případů na 100 tisíc obyvatel vzrostl už na 111. Přesáhl tedy výrazně hranici 100 případů, kterou jako varovnou pro eskalaci epidemie v září před poslanci narýsovala právě hlavní hygienička Svrčinová. V Moravskoslezském kraji navíc covid-19 řádí ve školách.

„Dominuje řada malých lokálních ohnisek nákazy zejména ve školských zařízeních, kde dochází velmi často k přenosu na úzké rodinné kontakty,“ potvrdil mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Aleš Kotrla.

O žádných regionálních ochranných opatřeních se ale neuvažuje, a to ani o lokálním testování školáků. Nákazu koronavirem přitom tento týden muselo řešit 76 základních škol v Moravskoslezském kraji a v karanténě je 173 tříd. Před třemi týdny to bylo přitom jen 33 základních škol s 56 třídami v karanténě.

Plošné testování ve školách mělo svůj smysl v době, kdy se děti vrátily do škol po dlouhém pobytu mimo domov. Bylo potřeba zjistit, jaká je skutečná virová nálož ve společnosti. To v současné době podle názoru hlavní hygieničky není potřeba díky masivnímu testování.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

„V současné době nepřipravujeme žádné plošné testování ve školách. A podle vyjádření paní hlavní hygieničky nepřipravujeme ani žádné testování v regionech,“ dodal ministr zdravotnictví Vojtěch.

Celostátní, lokální, žádné…

Postup Ministerstva zdravotnictví ale zaskočil odborníky. Testování ve školách dosud bylo levným a jednoduchým opatřením, se kterým se v případě zhoršení stavu epidemie počítalo.

„Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučovala parametry, za kterých by se mělo obnovit testování ve školách a Ministerstvo zdravotnictví je dosud prosazovalo. To znamená 75 nových případů na 100 tisíc obyvatel v daném okrese nebo lokalitě, reprodukční číslo nad jedna a pozitivita provedených testů nad čtyři procenta. Jsem nepříjemně překvapena, že ministerstvo nejedná, ačkoli v řadě okresů už přesáhla sedmidenní incidence 100 případů na 100 tisíc obyvatel,“ řekla viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy.

Podle původně navrhnutých parametrů by přitom testování mělo proběhnout v Praze a Moravskoslezském, Jihočeském a Olomouckém kraji. Všechny tyto regiony přesáhly vytyčené hranice jak v rámci sedmidenní incidence, tak reprodukčního čísla a relativní pozitivity testů. Přidaly by se k nim i okresy v dalších krajích, a to Louny, Domažlice, Vsetín, Brno-město, Brno-venkov, Praha-východ, Mělník a Rokycany.

Pokud má ale v něčem Ministerstvo zdravotnictví opatrnou podporu i mezi politickými oponenty, je to nepokračování plošného testování ve školách. Nejvážnější kandidát na nového ministra zdravotnictví – poslanec Vlastimil Válek z TOP 09 – neviděl smysl ani v zářijovém testování.

„Nevím, jestli bych byl pro, nebo ne, protože jsem ani nepochopil, co bylo cílem testování na začátku školního roku. Trpím jako zvíře, když mi řeknou, že otestují děti, ale ať vyjde deset, tisíc nebo deset tisíc pozitivních, výsledek je stejný. Školy se zavírat nepřestaly, takže efekt to nemělo žádný,“ vadí Válkovi, jak se ministerstvo k testování postavilo.

Nejsou ani testy

Ministerstvu školství se navíc na případné další kolo plošného testování nepodařilo ani dokoupit antigenní testy. Podle smlouvy uzavřené na dodávku testů pro zářijové kolo testování mohl úřad od společnosti Batist Medical přiobjednat ještě dalších 1,6 milionu testů na případné další plošné testování. Jenže Ministerstvo zdravotnictví by muselo dodavateli prodloužit povolení pro uvedení testů na trh. To se ale nestalo. Vyplývá to podle ČTK z dopisu ministra školství Plagy ministrovi zdravotnictví Vojtěchovi.

O záměru využít opce na další testy informovala přitom 27. září obě ministerstva vládu, která to vzala na vědomí. Následně Ministerstvo školství rezervovalo na nákup ve státní pokladně zhruba 30,2 milionu korun. Nákup ale nemohl kvůli chybějícímu povolení od Ministerstva zdravotnictví proběhnout. Úřad totiž změnil názor a i přes zhoršující se epidemickou situaci s testováním ve školách nepočítá.

Ministerstvo školství má v současnosti k dispozici rezervu asi tří milionu testů, při testování v září se ve školách provedlo zhruba 3,2 milionu testů.

Reklama

Doporučované