Hlavní obsah

NCOZ začíná vyšetřovat okolnosti Hamáčkovy cesty do Moskvy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

NCOZ začíná pátrat po okolnostech Hamáčkova moskevského plánu.

Reklama

Začali jsme se tím zabývat z vlastní iniciativy, řekla mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Článek

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se začali zabývat okolnostmi avizované a později zrušené cesty ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy.

„Mohu potvrdit, že se NCOZ začala z vlastní iniciativy zabývat okolnostmi takzvané neuskutečněné cesty do Moskvy. Více informací v této chvíli poskytnout nemohu,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová.

Další podrobnosti neřekla, lze však předpokládat, že kromě samotné Hamáčkovy verze, že cesta se neměla uskutečnit a byla jen kamufláží kvůli chystanému oznámení o pachatelích vrbětického útoku, se budou prověřovat také schůzky, které Hamáček měl.

Jednou z nich je i ta, která se odehrála 15. dubna večer v Hamáčkově ministerské kanceláři. Vicepremiér se zde sešel se šéfy tajných služeb, se svým náměstkem, s policejním prezidentem a později i s nejvyšším státním zástupcem. Podle zdrojů Seznam Zpráv zde Jan Hamáček mluvil o svých plánech na cestu včetně zajištění vakcín Sputnik a summitu Biden–Putin výměnou za uhlazení vrbětického skandálu.

Vicepremiér Jan Hamáček, který v té době byl pověřen také řízením ministerstva zahraničí, na cestě do Ruska trval navzdory nesouhlasu premiéra Andreje Babiše (ANO). Teprve s odstupem několika dní prohlásil, že věc s cestou do Moskvy byla kamufláž.

Předseda ČSSD odmítá, že by plánoval v Moskvě Vrbětice zobchodovat, zdroje obeznámené s průběhem schůzky na vnitru však hovoří o jednání jinak.

Že měl v plánu do Moskvy pro Sputnik jet, řekl Hamáček ve stejný den 15. 4. dopoledne také svému spolustraníkovi Martinu Netolickému. Ten Seznam Zprávám popsal schůzku, kterou s Hamáčkem měl.

„Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený,“ sdělil mimo jiné v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv Hamáčkův stranický kolega.

Reklama

Doporučované