Hlavní obsah

Ne. Ne. Trump popřel, že by ředitele FBI žádal o zastavení vyšetřování svého poradce

„Ne, ne. Další otázka," reagoval Trump na dotaz ohledně žádosti o zastavení vyšetřování poradce Flynna.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Bývalý ředitel FBI James Comey má v diáři poznamenáno: „Doufám, že to můžete nechat být.” Donald Trump takovou prosbu rázně popřel. Vyšetřování možného ruského vlivu na americké prezidentské volby se ujímá Comeyho předchůdce.

Článek

Donald Trump nekompromisně odmítl, že by ředitele FBI Jamese Comeyho žádal o zastavení vyšetřování svého poradce pro bezpečnost Michaela Flynna. Ten musel ve své funkci skončit po pouhých 24 dnech kvůli kontaktům s Rusy během prezidentské kampaně.

Na otázku novináře při tiskové konferenci s kolumbijským prezidentem Juanem Manuelem Santosem pronesl rázné: „Ne. Ne. Další otázka.”

Proti Trumpovu slovu stojí slovo Jamese Comeyho. Ten si do svého diáře při jedné ze schůzek s prezidentem ohledně Flynna poznamenal: „Doufám, že to můžete nechat být.”

James Comey byl na začátku května nečekaně odvolán z funkce právě Donaldem Trumpem. Oficiální zdůvodnění zní „nezvládnutí kauzy e-mailů Hillary Clintonové”. Neoficiálně se však mluví o vyšetřování vlivu Ruska na průběh amerických prezidentských voleb.

Dočasný ředitel FBI, zástupce Comeyho Andrew McCabe ale při slyšení před senátním výborem pro kontrolu nad tajnými službami uvedl, že Comeyho odvolání vyšetřování nenarušilo, bude i nadále pokračovat, ale Bílý dům nebude informován o jeho dalším průběhu. Nově ho však povede Comeyho předchůdce v čele FBI Robert Mueller. Ten úřad řídil plných dvanáct let, od roku 2001.

Reklama

Doporučované