Hlavní obsah

Ne netopýři, ale migranti a Američané. Koronavirová propaganda útočí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Milovníci konspiračních teorií mají v době koronavirové pré. Tyto teorie se ale za vládní podpory proměňují v nebezpečnou propagandu.

Článek

Nejvýraznějšími hráči na tomto bojišti jsou přitom Rusko a Čína. Zatímco jedni vidí jako hlavního viníka Evropskou unii a migranty, druhým se „podařilo najít“ pacienta nula ve Spojených státech.

Koronavirus způsobující nemoc COVID-19 se oficiálně poprvé objevil v čínském Wu-chanu. O viru poprvé informoval čínský oční lékař Li Wen-liang, kterého čínský represivní systém nejdříve potrestal za šíření lží. Následně vypukla epidemie, Li Wen-liang sám zemřel a Čína se mu po nátlaku světových médií omluvila in memoriam. Situace se za několik měsíců obrátila a dnes je to Čína, kdo před cizinci zavírá hranice.

Vinu za masivní rozšíření nebezpečného koronaviru do celého světa a odpovědnost za dopady na světovou ekonomiku, politiku a společnost Čína ale nehodlá nést sama. Převrátit prvotní teze o „špatně uvařeném netopýrovi či luskounovi“ má po byrokracii nejsilnější čínský nástroj – propaganda.

„Čínská komunistická strana využívá dvou základních strategií při informování o nemoci COVID-19. A to pozitivní narativ – když v domácích, ale i zahraničních médiích publikuje jen pozitivní příběhy čínských hrdinů a uzdravených nebo informace o tom, že Čína je vzorem ve zvládnutí epidemie pro ostatní země. Druhý typ narativu je ten negativní. V tom KS Číny systematicky prosazuje informace o tom, že COVID-19 nepochází z ČLR, už i oficiální cestou. Zdrojem nákazy jsou podle nich USA, Itálie, ale také třeba i Japonsko,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Kateřina Procházková ze Sinopsisu.

Podle šéfa Sinopsisu Martina Hály se pak Čína snaží prezentovat jako vzor. „K tomu potřebuje zaprvé zamluvit své počáteční snahy o ututlání epidemie, které přispěly k jejímu rychlému rozšíření, a zadruhé zbavit se pokud možno odpovědnosti i za epidemii jako takovou tím, že z ní obviní někoho jiného,“ vysvětluje.

Pacient nula - Američanka

Právě Spojené státy se staly hlavním cílem v hledání viníka, který koronavirovou pandemii způsobil. Informace na čínských webech uvádí, že prvotním nakaženým v Číně byli členové amerického armádního sportovního týmu. Někteří šiřitelé dezinformací tuto teorii podporují i v samostatných Spojených státech, konkrétně to, že virus do Číny zavlekla členka americké delegace na mezinárodních armádních hrách ve Wu-chanu jménem Maatje Benassiová. Prapůvodce této informace je paradoxně americký „alternativní“ novinář, který jako základ pro čínské propagandistické teorie natočil „dokazující“ video.

„Pacient nula koronavirové nákazy byl konečně nalezen!“ hlásá díky tomu titulek čínského webu Yahui. „V tomto článku vám řekneme, že pacient nula se narodil ve Spojených státech. Do Číny se dostal kvůli vojenským hrám konaným ve Wu-chanu. Na wuchanském rybím trhu virus zmutoval a jeho toxicita a schopnost přenosu zesílily. Čína tak sice je zemí s ohniskem této nemoci, ale není první zemí, kde se virus vyvinul.“

Teorie o americkém původu koronaviru silně podporuje i čínský mluvčí ministerstva zahraničních věcí Čao Li-ťien. Jedna z nejvýznamnějších osobností čínské diplomacie začala informaci, že se COVID-19 rozšířil v Číně kvůli USA, zveřejňovat na svém Twitteru.

Teorie o vině Spojených států má v Číně oporu v odborných kruzích. Epidemiolog Čung Nan-šan, jeden z hlavních poradců při řešení současné krize, 18. března na tiskové konferenci v Kantonu prohlásil, že i když se nákaza poprvé objevila ve Wu-chanu, neexistují důkazy potvrzující, že virus samotný pochází z Číny. „To, že se nákaza koronaviru objevila v Číně, neznamená, že její původ je také v Číně. Nejsou k tomu důkazy, je to otázka vědy. Dělat závěry, dokud se toto nevyjasní, je nezodpovědné,“ řekl tehdy opatrně.

Sportovci, kteří nepřišli pro medaile

Rozhodně méně diplomaticky prezentoval svůj názor čínský mediální konglomerát CGTN, který den po tiskové konferenci v Kantonu publikoval článek novináře Wang Fu-chua. Šlo o přepis textu ze sociální sítě WeChat, kde pisatel pokládá deset otázek o původu viru, a zpochybňuje tak krok USA nepodpořit novou Úmluvu o zákazu biologických zbraní. Že tuto úmluvu nepotvrdila ani Čína, už se v článku čtenář nedozví.

Nejkontroverznější a zároveň nejrozšířenější spekulací je pak ta o sportovním týmu z USA, který do Číny nepřijel pro medaile, ale šířit virus. K rozšíření nemoci mělo dojít během 7. armádní olympiády konané v říjnu 2019, kde 369členný tým USA nevyhrál žádnou medaili. Namísto toho měl údajně za úkol „kontaminovat“ oblast.

Teorie byla podpořena i v čínské státní televizi CCTV. Podle „expertky“ Čchen Sü-jen z oddělení vážných chorob nemocnice Čchang-keng Spojené státy začaly na vakcíně proti koronaviru pracovat velmi brzy, což podle ní znamená, že měly k viru přístup ještě před začátkem epidemie.

Po smršti protičínské kritiky zbytku tehdy ještě zdravého světa se Čína obrátila na propagandu pozitivní. Do jejího čela se postavil sám generální tajemník komunistické strany a prezident Si Ťin-pching. Zatímco se během nejhoršího průběhu epidemie v Číně téměř neukazoval na veřejnosti, teď obvolává světové lídry nejpostiženějších oblastí a nabízí pomoc v boji. A to jak rady, tak i zdravotnické vybavení či experty.

Pozdě, ale přece

Ve světle Číny s přátelskými rysy, která se s nejhorším již poprala a nyní je tu jakoby pro ostatní, se snadno zapomíná, že ač virus pochází odkudkoli, některá fakta zůstávají neměnná.

Ve chvíli, kdy byl dva dny před čínským novým rokem uzavřen jedenáctimilionový Wu-chan, město už mezitím podle slov jeho starosty opustilo na pět milionů lidí, kteří v rámci „největší světové migrace“ kolem hlavních čínských svátků zamířili za svými rodinami po celé Číně i v zahraničí nebo se vydali během svátečního volna cestovat po světě.

Jak potvrzují výzkumy světových expertů, k takto masivnímu rozšíření nemoci nemuselo dojít, kdyby Čínská lidová republika zavedla v zemi bezpečnostní opatření o týden, dva či tři dříve. V případě zavedení intervenčních opatření o týden dříve mohla mít epidemie o 66 procent menší dopad, v případě dvou týdnů o 86 procent a v případě, že by byla opatření zavedena o tři týdny dříve, mohl být dopad menší o 95 procent.

Dokud byla Čína kvůli koronaviru středem pozornosti, objevovaly se i hlasy odvážnějších jednotlivců, kteří na chování čínského systému upozorňovali přímo z epicentra dění. Dodnes tak ve spolupráci s čínskými sociálními platformami zmizely desítky lidí, mezi nimi i youtubeři, které během nepřehledného dění ve Wu-chanu sledoval celý svět.

Důsledky této propagandistické a dezinformační vlny jsou podle Martina Hály mnohem hlubší. „Současná čínská propaganda kolem viru je nebezpečná hlavně proto, že nejde zdaleka jen o epidemii samotnou, ale o její vliv na pokrizové poměry ve světě. Peking se snaží krizi využít k posílení svých narativů, že demokracie nefunguje,“ popisuje Hála.

Rusko: Migranti a záměr EU

Argument, že virus byl do Číny zavlečený Američany, je součástí nejen čínské, ale i ruské propagandy. Podle analytičky think-tanku Evropské hodnoty Veroniky Víchové jde Rusku dlouhodobě o podrývání důvěry v demokratické systémy, jako je Evropská unie nebo NATO. „Dezinformační spojení Ruska a Číny je velice nebezpečné, protože celá ta situace ohledně šíření nákazy koronaviru v lidech vyvolává strach a nejistotu, tudíž jakákoliv dezinformace má mnohem větší šanci, že bude sdílená a bude se rychle šířit,“ vysvětluje Víchová Seznam Zprávám.

Rusko tak na řadě dezinformačních webů šířilo informace, že koronavirus je biologická zbraň nebo že vojáci NATO svými manévry šíří koronavirus po Evropě. Nejnovější proruské dezinformační weby pak podle Víchové popisují, že koronavirus cíleně roznášejí migranti, o čemž referovala i řada českých dezinformačních portálů.

Podle dezinformačního serveru Nová republika má Evropská unie promyšlený plán, kterým cíleně šíří nákazu, aby se zbavila starých a nemocných lidí, a zajistila tak pro budoucí generace lepší sociální systém. „Ideální variantu pak představuje možnost, že nákazu rozšíří statisíce mladých mužů čekajících na turecko–řecké hranici. Oni sami ji většinou přežijí, ale zároveň na své cestě rozvrátí všechny země, kterými projdou,“ píše server. Tato teorie se ale nezakládá na pravdě, neboť Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou navrhla třicetidenní uzavření hranic schengenského prostoru.

Rusko podle analytičky obecně o koronaviru píše jenom ve vztahu k ostatním státům a organizacím, své občany ale dostatečně neinformuje, jaká je v zemi situace. „Nechtějí psát o tom, jak situace v Rusku vypadá, spíš se věnují obviňování Spojených státu nebo Evropské unie. Jejich hlavní argument pro kritiku je pak ten, že s celou situací nic nedělají, protože se COVID-19 snaží zneužít proti Rusku, Číně nebo Íránu,“ vysvětluje Víchová.

Reklama

Doporučované