Hlavní obsah

Ne, toto opravdu není další vtip o Brně: město chce za miliardy postavit metro

Brněnští zastupitelé chtějí odsun vlakového nádraží ke Svratce.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brněnští zastupitelé po dlouhých diskuzích schválili odsun vlakového nádraží k řece Svratce. Mají však překvapivou podmínku. V usnesení žádají i stavbu metra, které pokryje severojižní směr. Podle nich ulehčí veřejné dopravě v centru města.

Článek

Chceme odsunout nádraží k řece Svratce, ale v časově blízké době je třeba začít stavět také metro - takový vzkaz vyslali brněnští zastupitelé české vládě po jejich bouřlivém mimořádném jednání, na které dorazila více než stovka lidí. Většina z nich vyzývala zastupitele, ať hlasují pro stanici pod Petrovem, asi dvě stě metrů od stávajícího nádraží. To kapacitně nedostačuje a je třeba ho přesunout.

Zastupitelé po pěti hodinách rozhodli o variantě „Řeka“, ale s podmínkou pro začátek stavby takzvaného „Severojižního kolejového diametru“. Pro byla těsná většina, jednatřicet z pětapadesáti zastupitelů.

Projekt odsunutého nádraží i s metrem může stát až 70 miliard korun. Brno se chce na financování podílet s krajem i vládou. Chystají společné memorandum. Vláda o poloze nádraží definitivně rozhodne v červnu.

Reklama

Doporučované