Hlavní obsah

Ne všechny výroky Kalouska by ustály test pravdomluvnosti, říká nová šéfka TOP 09

Nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Volební preference s bídou 5 procent, šance na vlivný poslanecký klub zatím mizivá. Zvrátit nepříliš lichotivou statistiku TOP 09 má nová předsedkyně, má na to dva roky. Výzvu Seznamu přijala Markéta Pekarová Adamová.

Článek

Vy jako vystudovaná ekonomka, spočítala jste si to dobře?

Já věřím tomu, že máme velmi našlápnuto, že dostaneme nový drajv, který představuji nejenom já, ale i ostatní kolegové, kteří byli zvoleni do předsednictva. Ale teď jsme všichni připraveni pracovat proto, abychom právě těch lepších výsledků dosáhli. A také musím říct, že nejenom my. To je samozřejmě o celé straně. A jak jsem jezdila teď po regionech několik měsíců před samotnou volbou, tak mě moc potěšilo, že jsem se setkávala s ohromným elánem, entuziasmem a chutí zase se pustit do práce.

Zníte natěšeně, nicméně stranu už jste vedla z pozice první místopředsedkyně. Tak čím to teď bude jiné?

Samozřejmě ten šéf, který je nad celým tím týmem, má pozici přece jen ještě o něco jinou než první místopředseda. Já chci, abychom byli mnohem čitelnější pro voliče. Abychom nabídli jenom několik málo jasných, konkrétních priorit, na kterých budeme trvale pracovat, které budeme trvale představovat. A jezdili i mezi lidi, mít kontakt s nimi je hrozně důležité.

Nicméně když se podíváme na ty výsledky, tak v roce 2010 TOP 09 v době největší slávy měla téměř 17 procent, v roce 2013 volby do Poslanecké sněmovny – necelých 12 procent, v roce 2017 pak už jen 5 procent.

Volby v roce 2017 byly bez spolupráce s hnutím STAN. To je důležité zmínit. Předtím jsme s nimi vždycky spolupracovali. A to je tedy takový milník, kdy jsme opravdu spadli na největší dno. Pak se za poslední dva roky podařilo zase další volby spojit s hnutím STAN, ale i s dalšími subjekty. Třeba tady v Praze nebo potom do evropských voleb. A já bych ráda navázala na to, co jsme za ty poslední dva roky byli schopni. Ponaučení z roku 2017, myslím, že je důležité.

To znamená spolupracovat s hnutím STAN?

Určitě. Nejenom s ním, ale uvidíme, kdo bude té spolupráci nakonec nejvíc nakloněn nebo jaká se podaří dohodnout.

Vy jste v té volbě měla celkem vyrovnaný souboj s vaším protikandidátem Tomášem Czerninem. Dostala jste jen o 15 hlasů více než Tomáš Czernin. Konkrétně tedy 96 hlasů. Je to dost silný mandát?

Já myslím, že to je dokonce nejsilnější mandát, který kdy předseda TOP 09 měl. Protože jsem jako jediná měla skutečně protikandidáta, který to navíc ještě oznámil o několik měsíců dříve než já a který stejně jako já o ten post usiloval. Moji předchůdci neměli takového protikandidáta, takže to měli značně jednodušší, ten mandát je opravdu tímto mnohem víc silný.

Takže jste s ním spokojená?

Já jsem spokojená určitě. Je to i důkazem, že strana po 10 letech opravdu je schopná vygenerovat dva kandidáty, kteří oslovují své spolustraníky a probouzejí právě stranu i tímto, v takové, řekněme, nové etapě dalších 10 let.

A jak jste pak spokojená se samotným vedením? Protože vy jste do něj chtěla i Jiřího Pospíšila, který TOP 09 vedl před vámi. Ten neprošel, neprošel také Marek Ženíšek, naopak prošli lidé, kteří jsou spíše blíže, řekněme, Miroslavu Kalouskovi, otci zakladateli.

Já nevnímám, že by tady bylo rozdělení, kdo je komu blíže. Naopak si myslím, že fungujeme docela dobře už dlouhodobě. V tom, že jsme schopni se sjednotit a bojovat za TOP 09 společně. A myslím, že je důležité, že delegáti sjezdu ukázali, že chtějí, aby ve vedení byli více zastoupeni i lidé z regionů. Což je asi i důkaz toho, že opravdu budeme muset více zabrat právě v regionech. Tak jak ostatně říká i první místopředseda, pan Czernin. Já jsem ráda, že se toho úkolu chce zhostit a bude regiony a hlavně venkov, jak sám říkal, více oslovovat.

Na druhou stranu pan Czernin řekl ještě před sněmem: Někdejší tandem Pospíšil–Pekarová zapříčinil ustrnutí strany a stal se symbolem bezčasí.

Ano, i on byl ve vedení už tehdy místopředsedou. A my jsme si toto už vyříkali a myslím si, že to bylo jenom takové šťouchnutí před samotnou volbou, teď už je to zapomenuto.

S Kalouskem jsme si to vyříkali

Takže byste brala i jako šťouchnutí slova otce zakladatele Miroslava Kalouska, který pro deník E15 o vás řekl: U Markéty mě trochu mrzí, že její výroky o kandidatuře v sobě obsahují rozpory, které neunesou test pravdomluvnosti. To jsou docela silné výroky, to zní, že nemluvíte pravdu, když to převedeme do důsledku.

Tak já tady nebudu říkat, že i některé výroky Miroslava Kalouska by možná neustály ten samý test. Myslím si, že to je zbytečné se takto častovat přes média. My jsme si to vyříkali, máme v tom jasno. Teď se hledí do budoucna a je potřeba se zaměřit na budoucnost, ne na to, co kdo kde řekl.

To znamená, že ze sněmu odcházíte jako sjednocená strana? Neočekáváte, že jako Jiří Pospíšil měl spory s Miroslavem Kalouskem, tak i vy můžete dopadnout stejně?

Ostatně i delegáti a právě i Miroslav Kalousek byli právě za to, abychom stvořili tandem. Aby ten, který se stane předsedou, měl jako prvního místopředsedu toho svého protikandidáta. Takže já věřím tomu, že se to podařilo. Bude to dobrý náznak, že chceme, aby ti, kteří jednoho z nás podporovali, a vytvořily se takové dva fankluby, teď zapomněli na to, co bylo před sněmem, aby se soustředili na budoucnost a aby společně táhli za jeden provaz. Já jsem k tomu velmi vyzývala a věřím tomu, že TOP 09 je z tohoto sněmu posílená a sjednocená.

Takže teď už je jenom jeden fanklub – Markéty Pekarové Adamové?

Celého vedení TOP 09, není to o jednotlivci, není to o jedné předsedkyni.

Přesto vy jste zařazena do takového toho liberálnějšího křídla, naopak Tomáš Czernin do toho konzervativnějšího křídla. Jak budete čitelní pro samotné voliče?

Já si myslím, že my jsme od začátku oslovovali zejména liberální voliče a přitom jsme stranou konzervativní. Takže nás vnímám jako konzervativně liberální sílu na českém politickém spektru. A to chci zachovat. A právě proto, že oba dva reprezentujeme možná v některých oblastech trochu jiné názory, to může působit atraktivně, protože se v některých věcech nechceme ani shodnout. V takových těch, řekněme, otázkách spíše etických než politických. Ale v těch politických máme jasnou shodu, tam máme jasno. A ty jsou přece jen v politice vlastně mnohem důležitější.

Mluvíte o tom, že se možná neshodnete v těch etických otázkách, přesto ale třeba tam, kde se s Tomášem Czerninem neshodnete, jsou manželství pro homosexuální páry. A když vám volič dá hlas, jak bude vědět, co tedy vaše strana bude prosazovat?

Tady to je přesně příklad té etické otázky, nikoliv politické.

Ale pro některé lidi je to důležité a je to pro ně i politická otázka.

Ve své podstatě však veškeré strany, co vím, v Poslanecké sněmovně v této věci jednotné nejsou. Je to spíše otázkou názorů těch jednotlivců. My jsme v tomto rozděleni půl na půl. Říkáme to celou dobu, co je toto téma ve Sněmovně řešeno. A myslím si, že není důvod, abychom přesvědčovali každého, buď tu druhou půlku, nebo se snažili sjednotit v tomto postoji. Jsou pro nás mnohem důležitější témata a v těch mají naši voliči zcela jasno, co budeme hájit.

Vy máte jako jedno z nejdůležitějších témat i zavedení eura, ale většina Čechů, konkrétně 75 procent podle posledního průzkumu CVVM, je proti. Neztratili jste právě touto proklamací už 75 procent voličů?

Žádná strana neoslovuje nikdy všechny voliče. Vždycky je zaměřena jenom na nějakou skupinu, protože zastává nějaké názory, které jsou zájmem nějaké skupiny a jdou logicky i třeba proti zájmům či názorům jiných. Ale je důležité, že jsme odvážně vstoupili do té debaty s tím, že euro je prostě prospěšné pro Českou republiku. Nejenom pro ekonomickou oblast, ale i politicky, protože to je i politický nástroj. A já tady v tomto směru chci jen zdůraznit téma, které už nějakou dobu neseme. Akorát jsme ani my sami neměli dostatečnou odvahu jej komunikovat ještě důrazněji. Myslím si, že ten růst popularity eura postupně velmi pomalu, ale přece jen v poslední době naznačuje, že i nálada v české společnosti se k tomuto tématu mění. A je potřeba tu debatu více rozproudit, aby nebyli slyšet jen odpůrci, ale právě i zastánci.

Je důležité, abychom šli s kůží na trh

A nabídnete jim i přímo konkrétní termín, kdy byste si představovali, že by Česko mohlo přijmout euro?

Je samozřejmě velmi ambiciózní, aby to bylo v příštím volebním období. Takže důležitá je teď spíše ta samotná debata. To, abychom byli schopni vůbec obhájit tuto myšlenku a vysvětlovat, proč je i pro ně důležité být v eurozóně. Protože já celou dobu říkám, že je důležité, abychom šli s kůží na trh, abychom byli mezi lidmi. Tak toto je třeba jedno z témat, které budeme s nimi diskutovat během našich cest do jednotlivých regionů.

Váš protikandidát Tomáš Czernin popsal tu dobu největší slávy strany těmito slovy: To byla úžasná doba, kdy stačilo vyvěsit Karlův plakát a voliči se hrnuli. Ty časy se nevrátí, ale věřím našim přemýšlivým příznivcům. Co se tedy s TOP 09 stalo, že voliči už se nehrnou a že už nestačí vyvěšovat plakáty?

Tak samozřejmě se změnila celá politická scéna. Za těch 10 let se opravdu mnohé změnilo, vstoupily nové subjekty do politické soutěže. Je tady teď mnohem více akcentu i na taková témata, která nám třeba ubírají voliče, protože jsme zásadoví v oblasti lidských práv. My jsme nikdy nepřistoupili na takové to vyvolávání strachu třeba z lidí, kteří k nám přicházejí.

Ale co jako TOP 09 byste viděli, že jste udělali vy sami špatně, proč jste ty voliče ztratili?

Jedna z těch věcí, která nás dostala určitě na kolena, byla právě neschopnost spolupracovat dále s hnutím Starostové, to je určitě zásadní zlom v našem celkovém vývoji těch 10 let. Tehdy se to v roce 2017 nepovedlo.

A kdo za to konkrétně může?

Tak tehdy vedl stranu samozřejmě Miroslav Kalousek, ale není to nikdy otázka jednoho člověka nebo jedné osobnosti. Byla to samozřejmě oboustranná záležitost, tedy i ze strany hnutí STAN. Ale na druhou stranu je to určité poučení. A také nám svého času uškodilo vládní angažmá v dobách, které byly velmi náročné z hlediska ekonomického. Celý svět se potýkal s globální ekonomickou krizí, takže tehdy jsme se svými postoji, které hájily některé velmi nepopulární recepty, nebyli úplně populární. To je ale pochopitelné, protože ta nutnost taková byla.

Vy také mluvíte o tom, že problémem TOP 09 je, jak strana komunikuje, že není moc přítomná v regionech a podobně. Nemá tedy TOP 09 nálepku toho, čemu se říká pražská kavárna?

Nálepky nám chtějí dávat různé, třeba také antiBabiš nebo že nemám svůj program. Přitom to není pravda, máme mnohem lepší a propracovanější program pro budoucnost Česka, než má třeba právě vládní ANO. Ale je pravdou, že my nemáme svoje vlastní média. My nemáme možnost prezentovat veškeré naše náměty a nápady takovými ohromnými prostředky. Takže musíme být mnohem aktivnější v té vlastní aktivitě, a to nejen jako vedení, ale celá členská základna, všichni lidé, kteří jsou součástí TOP 09. Já jsem v tom svém proslovu na konci říkala, že každý z nás jsme TOP 09. Já totiž nechci, aby to bylo vnímáno, že dneska jsme si zvolili nové vedení, to teď tedy jediné bude pracovat a ten zbytek má zase na dva roky volno, až přijde zase na sněm.

Vy jste mluvila o tom, že nejste antiBabiš, ale politici TOP 09 se často do Andreje Babiše strefují. I vy sama máte na vašem twitterovém účtu řadu postů, kde se trefujete do Andreje Babiše. Nemáte tady také trochu černé svědomí?

Tato zkratka antiBabiš se zavedla právě díky marketingu přímo Andreje Babiše. Ten chtěl, aby ostatní vnímali jen kritiku, kterou máme.

A neskočili jste mu na tu vlnu?

Ne, vůbec ne. Vždycky opozice je samozřejmě tím hlídacím psem jak ve Sněmovně, tak vůči vládě, vytváří to zrcadlo, nastavují ho. A jsou i situace, kdy my třeba někdy vládu podpoříme, souhlasíme s některými věcmi. Ale to mnohem méně vynikne, mnohem víc je vždycky navenek vidět spor nebo nějaký konflikt. A v tomto směru ale my neustoupíme z toho, že budeme poukazovat na ty nejzásadnější problémy, my jsme před nimi varovali už předtím, než se vůbec Andrej Babiš stal premiérem nebo předtím ministrem.

Je zásadní setrvat na svých hodnotách

A myslíte, že na to lidé slyší? Když se podíváte na volební preference, tak hnutí ANO vede o mnohem víc než ostatní strany.

Je přece zásadní setrvat na svých hodnotách a zásadách. Jedna z těch základních pro nás je, že nechceme třeba například erozi právního státu. To znamená, že zákony platí pro všechny, že je tady rovnost před zákonem.

Tomu rozumím, ale jak moc to umíte voličům vlastně říci a předložit? Protože to vypadá, že vám příliš nenaslouchají podle těch preferencí.

Víte, je tady rozdrobená politická scéna, co se týče opozičních stran. My toto neříkáme jako jediní a samozřejmě ti, kteří nevolí Andreje Babiše, a to je 70 procent voličů, toto chápou. Ne možná všichni souhlasí s akcentem na jednotlivá témata, možná řeší trošku něco jiného, ale my jsme tady pro ty, kteří chtějí, aby tady konflikt zájmů, ke kterému dochází, prostě nebyl, aby tady nedocházelo k erozi právního státu, aby tady nedocházelo k oslabování institucí, jako je třeba neustálé strefování se do Senátu, a k takovým dalším věcem.

Vy jste pro server Blesk dokonce o Andreji Babišovi a jeho možném střetu zájmů řekla: Poškozuje nás to nejen v zahraničí, ale poškozuje to i naši národní mentalitu, protože tu nesmí nastat stav, že co je dovoleno jednomu, to není dovoleno druhému. Máte pocit, že už se to nějak projevilo? Že jsme národně mentálně poškozeni?

Já si myslím, že dochází k takovému plíživému vnímání rizik, když se někdo ozve proti tady tomu, řekněme, ohromnému konfliktu zájmů nebo když tady někdo upozorňuje na věci, které se dějí ze strany Andreje Babiše. A je to třeba v případě toho, že opravdu část médií prostě nemůžeme označit za objektivní a svobodnou, protože jsou ve svěřenském fondu, který pod ně patří. Je tady velká část lidí, kteří jsou nějakou formou závislí na spolupráci s Agrofertem, takže tam je obava z toho ozvat se. Toto je nezdravý stav. A to určitě není něco, co bychom chtěli oslabit, tedy kritiku těchto konfliktů a problémů, které v tom vnímáme.

Sociolog Daniel Prokop o vás řekl, že za tím vaším neúspěchem je to, že jste ztratili jakýsi punc odbornosti. Vidíte to také tak? Budete ho teď hledat?

Punc odbornosti určitě musíme posílit v tom, že právě dokážeme komunikovat svoje vlastní témata, která dáváme na stůl a kde mám svoji sílu. Jedno z těch hlavních, které jsem také zmiňovala kromě eura, je ochrana přírody, ochrana přírodních zdrojů, říkám nejčastěji, protože to jsou opravdu zdroje našeho života a tam máme neuvěřitelné odborné zázemí, odbornou komunitu, která je s námi, to je třeba profesor Moldan, profesor Hruška, věnuje se tomu velmi intenzivně Luděk Niedermayer v Evropském parlamentu, protože to je samozřejmě spojené i s dalšími otázkami, jako je energetika, elektromobilita a další. Tak tady v této oblasti například ta naše odbornost je a úplně svítí na politické scéně, protože nikdo takovou nemá.

Říkáte, že svítí na politické scéně, na druhou stranu, když se podíváte do vyhledávače a dáte si TOP 09 nebo vaše jméno, tak spíše vyjede to, že lidé řeší vaše tetování. Umíte toto více rozsvítit než tyto věci? A jak si to vlastně i vy sama vysvětlujete, že toto je téma, které vyjde do toho vašeho sněmu?

Tak to je otázka spíše na ty, kteří to řeší. Já jsem měla za to, že to, že je člověk tetovaný, v 21. století není už takový problém.

To jsem ani tak nemyslela, ale jestli umíte sami komunikovat to téma tak, aby zaujalo média, popřípadě lidi, aby řešili váš program a ne to, jaké máte tetování?

My jsme před časem například ve Sněmovně řešili zákon o lesích, předložili jsme 10 pozměňovacích návrhů a velmi intenzivně jsme pracovali na tom, abychom prosadili tyto pozměňovací návrhy. Některé z nich i prošly. Na to, že jsme tedy malá opoziční strana, tak to byl velký úspěch. A to jsou třeba témata odborná, kde už ale opravdu musíte trošičku o tom něco dále vysvětlovat a znát. Proto v tom kontrastu s tím bulvárním tématem to samozřejmě asi vždycky zapadne, ale nás teď čeká právě velký úkol v tom, že budeme tato témata mnohem více zdůrazňovat, akcentovat, a když média zajímá víc tetování, tak my půjdeme přímo za těmi lidmi a budeme jim to říkat napřímo.

A jak bude vypadat ta vaše strategie, aby to v dalších sněmovních volbách nevypadalo tak, že z TOP 09 se stane OUT 2021?

Tak jedním z těch zásadních receptů je podle mě právě akcentovat jen několik málo témat. Je deset politických subjektů v současné chvíli v Poslanecké sněmovně, protože přibyla nová strana. A opravdu je pro voliče složité se vyznat v tom, co která nabízí za recepty. Já chci, aby všichni voliči v České republice věděli, že TOP 09 je pro euro, je pro ochranu přírody natolik, že to je pro ni opravdu velmi zásadní priorita, pro moderní vzdělávání, podporu živnostníků a malých a středních podnikatelů a ochranu právního státu. Toto je základ naší politiky, který budeme vždycky hájit velice odvážně, i v takových případech, jako jsou témata ne úplně populární.

Čaputová je reprezentantkou nového politického stylu

Právě i téma životního prostředí měla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, vy jste ji označila za svůj vzor nebo inspiraci, jakou byste chtěla mít v TOP 09. Ale jak byste se chtěla prezentovat i vy sama? Není to tak, že slovenskou realitu není úplně jednoduché našroubovat na tu českou, protože přece jen to jsou úplně jiné role. Slovenská prezidentka, předsedkyně parlamentní strany v Česku?

Samozřejmě že je to jiná role, ale já měla na mysli trochu něco jiného. Spíš to, že ona je reprezentantkou nového stylu v politice. Ne takového za každou cenu konfrontačního, ale spíše takového konsenzuálního, který naslouchá i druhým, ale je schopen i odvážně jít za svým. To znamená i ne za úplně populárním tématem, viz třeba paní Čaputová právě s tématem životního prostředí.

Ona je ale ten nový vítr, TOP 09 je přece jen už na politické scéně nějakou dobu a vy jste tam vstupovala na začátku, to znamená, že vy jste deset let v politice.

To ano, ale v politické straně postupně také rostete a stoupáte a učíte se to řemeslo. Je to řemeslo jako každé jiné. Takže já myslím, že tady ty zkušenosti mám právě na to, abych dokázala i straně pomoci zviditelnit to, co je pro nás to zásadní. Jak jsem jmenovala ty priority, to je to nejzásadnější, na co chceme v současné chvíli klást důraz. A budeme se snažit, aby lidé věděli o konkrétních řešeních, která pro ně máme, ačkoliv samozřejmě ne každému to musí samozřejmě konvenovat.

Už jste pozvala na pivo předsedy hnutí STAN a také lidovců? Protože vy jste si na svůj instagramový účet napsala, že pokud vyhrajete, pozvete Marka Výborného a Víta Rakušana na pivo, abyste diskutovali další spolupráci. Tak už se to stalo, už mají pozvánku?

Včera jsme si vyměnili zatím jen základní SMS a zítra se uvidíme v Poslanecké sněmovně a domluvíme to.

To znamená, že vidíte spolupráci spíše tří subjektů, a ne jen Starostů?

Já bych byla ráda, aby ta spolupráce byla široká. Protože pokud skutečně chceme, aby tuto zemi i nadále nevedl oligarcha, tak musíme udělat maximum pro to, abychom našli průniky. Abychom byli schopni spolupracovat. A tady v tomto případě se nezdráhám bavit se ani s ODS. Už od samého začátku říkám, že je nutné bavit se v širší platformě. Uvidíme, co z toho nakonec vzejde. Jestli se podaří takto široká koalice, nebo jestli to budou třeba menší koaliční projekty, ale to je teprve teď na začátku řešení.

Myslíte, že i vy jako žena máte teď větší výhodu koordinovat tu spolupráci? Protože když se domlouval předtím podobný blok, tak komentátoři často psali o tom, že je těžké zvládnout mužská ega, že každý chce být předsedou, premiérem. Teď s vámi to může být jiné?

Myslím si, že to, co mi dává určitou výhodu, je, že jsem nikdy předtím nebyla v žádné politické straně. Nemám zátěž předchozího členství, na rozdíl od předsedů přede mnou, kteří byli předtím buď v KDU-ČSL nebo v ODS. Takže toto je určitě pro mě velká výhoda, protože samozřejmě s těmito subjekty potom domlouvat spolupráci z pozice bývalého člena je trošku složitější.

Jak se vám ale bude spolupracovat třeba s ODS, když na poli zahraniční politiky, konkrétně mám teď na mysli evropskou politiku, se neshodnete? A vy evropskou politiku hodně zdůrazňujete.

Co se týče těchto konkrétních věcí, tak to jsou asi ty jediné, které nás v zásadě odlišují. To je třeba životní prostředí, tam opravdu vnímám, že je ten rozdíl velký.

Ale když to máte jako prioritu, nebudete se potom na tom lámat?

A zrovna ještě třeba euro. Ale jinak ten zbytek našich priorit nebo našeho vnímání světa je velmi podobný.

Ale vy jste řekla euro a životní prostředí. To jsou klíčová témata pro TOP 09.

Budeme o tom hovořit, však i ODS se posouvá v některých věcech. A navíc nás nečekají jen sněmovní volby, ale čekají nás i volby do krajů, kde spolupráce s ODS v některých krajích vypadá velice dobře, je na spadnutí.

A proč si myslíte, že na krajské a regionální úrovni jde spolupracovat, zatímco na sněmovní se zatím nemůžete pořádně domluvit? Zatím vám fungovala jen ta spolupráce se Starosty.

Tak to je samozřejmě vždycky otázka toho, kde je větší vliv. A ten větší vliv je samozřejmě ve Sněmovně a jsou tam i pak následně mnohé vlivy v rámci jednotlivých stran. Já si nedělám iluze o tom, že to půjde samo a že to bude bez nějakých větších potíží. Ale na druhou stranu si myslím, že už jsme poučeni z toho, že štěpení, tříštění politické scény dobré výsledky nepřináší.

Přemýšlela jste i jako nová předsedkyně o tom, že byste změnili název TOP 09, vynechali tam právě tu číslovku, aby to nevypadalo, že jste stranou na jedno použití?

Já nevidím důvod, proč bychom měli měnit název. Jenom to definuje, kdy jsme vznikli. Jsme deset let na politické scéně a já věřím, že dalších deset let můžeme klidně nést jakýkoliv přívlastek a bude to fungovat stejně. Je to důležité i z toho pohledu, že lidé vás takto vnímají, znají. Teď je důležité, aby si s námi spojovali konkrétní priority, abychom byli čitelní, aby věděli, co od nás mají čekat.

Jak velký vliv na vaše rozhodování má někdejší předseda Jiří Pospíšil?

Myslíte rozhodování v čem?

Rozhodování jako předsedkyně strany. Protože on sám chtěl být ve vedení, nakonec vypadl, vy jste ho tam sama chtěla. Předtím jste tvořili tandem, tak jak velký vliv bude mít teď, už z pozice řadového člena a šéfa pražské organizace?

Když jsem byla první místopředsedkyní zvolena právě k Jiřímu Pospíšilovi, tak jsem vnímala jako důležité tvořit tandem a tvořit tým, který funguje. Nemá smysl si nějak okopávat kotníky, je důležité si za zavřenými dveřmi vyříkat věci. Ve chvíli, kdy Jiří Pospíšil je předsedou pražské organizace, tak samozřejmě, co se týče Prahy, spolu budeme velmi úzce komunikovat. To je logické, stejně jako s každým předsedou jiné krajské organizace budu komunikovat. I s ním. Ale na mé rozhodování vliv nemá.

A je teď lepší pro TOP 09 to, že vy jako šéfka sedíte v Poslanecké sněmovně, zatímco Jiří Pospíšil byl europoslancem? Právě to mu Miroslav Kalousek velmi vyčítal, že nemá čas na řízení strany. Budete, myslíte, více angažovaná?

Určitě to bylo omezení v tom, že jsme neměli další přednostní právo. Jeden jediný klub, který nemá přednostní práva dvě, ale jenom jedno jediné z pozice předsedy klubu, takže v tomto směru posilujeme. A také nás čekají za dva roky volby do Sněmovny, ke kterým se zejména upínám. A je samozřejmě důležité, aby člověk, který do nich půjde jako lídr, měl už nějaké zkušenosti v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Doporučované