Hlavní obsah

Neapol nenastoupila kvůli covidu k utkání s Juventusem. Neoprávněně, tvrdí liga

Foto: Profimedia.cz

Neapol neodcestovala kvůli zákazu hygieny k utkání s Juventusem a zápas byl zrušen. Vedení soutěže i tak hrozí kontumací.

Reklama

Šlágr 3. kola italské Serie A mezi domácím Juventusem a Neapolí byl těsně před zápasem zrušen. Hosté do Turína nepřijeli kvůli dvěma nakaženým a zákazu cestování od neapolské hygieny. Vedení Serie A i tak hrozí kontumací.

Článek

Největší tahák aktuální sezony italské Serie A mezi domácím Juventusem a Neapolí se měl odehrát v neděli večer. Hosté ale do Turína ani neodcestovali kvůli dvěma pozitivním testům na koronavirus.

Serie A ale odmítla utkání odložit. Hosté dle vyjádření vedení soutěže totiž mohli i přes nákazu ve svém týmu hrát. Neapol se tomuto tvrzení brání a odvolává se na zákaz cestování, o němž rozhodla místní hygienická stanice.

Jenže právě postup neapolských zdravotních úřadů nebyl, dle vyjádření Serie A, v souladu se schváleným protokolem mezi ministerstvem zdravotnictví, fotbalovou asociací a ministerstvem sportu.

Zmíněný protokol totiž, stejně jako v Česku, týmům povoluje odehrát utkání i přes nakažení několika hráčů. Konkrétně ligový celek může do zápasu nastoupit, pokud má k dispozici alespoň 13 negativně testovaných fotbalistů. To Neapol bez problémů měla.

Týmy italské Serie A mohou žádat o odložení zápasu jen v případě, kdy během jednoho týdne mají hned 10 pozitivně testovaných na koronavirus.

V Itálii se tak nahlas mluví o kontumaci utkání ve prospěch domácího Juventusu, jehož hráči podle pravidel dorazili na stadion hodinu před plánovaným výkopem i s vědomím, že se hrát nebude.

„Pravidla jsou nastavená vcelku jasně. Pokud se tým nedostaví k utkání, čelí disciplinárnímu trestu. Na základě rozhodnutí vedení soutěže zváží Juventus další kroky. Je ale jasné, že rozhodnutí klubu neodcestovat k utkání hází špatné světlo na italský fotbal jako celek,“ vyjádřil se kriticky prezident Juventusu Andrea Agnelli.

Stará dáma přitom v minulém týdnu řešila stejný problém. Pozitivní výsledek na koronavirus totiž měli dva členové realizačního týmu. Hráči tak nyní fungují ve speciálním izolačním režimu. Všichni ale měli před utkáním negativní test.

Juventus ani Neapol nejsou první celky, které musí řešit výskyt nákazy ve svém kádru. Hned 17 nakažených hráčů hlásí od minulého víkendu janovský FC, a sobotní utkání proti FC Turín tak musel odložit.

Reklama

Doporučované